Varné dosky oceníte hlavne pri zariaďovaní kuchyne vstavanými spotrebičmi. Spolu so vstavanou rúrou si tak vytvoríte ideálne miesto na varenie a pečenie.
PokračovaťVarné dosky sú vašimi pomocníkmi pri každodennom varení. Svojimi flexibilnými vlastnosťami si získajú každého, kto chce variť rýchlo a kvalitne. Keďže existuje na trhu niekoľko varných dosiek, je niekedy naozaj ťažké rozhodnúť sa, ktorá z nich by lepšie splnila vaše očakávania. Preto dôkladne porozmýšľajte, ktorá varná doska by sa vám hodila viac.
Sklokeramická varná doska
Pri zohrievaní používa elektrické vykurovacie telesá, nachádzajúce sa pod skleneným povrchom. Srdce mnohých ľudí si získala i pre jej elegantný, sklenený povrch, vďaka ktorému dodá kuchyni patričný šmrnc. Okrem toho inštaláciu sklokeramickej varnej dosky zvládne skoro každý, to isté platí aj pri čistení. Avšak nemôžete zabúdať na fakt, že jej povrch bude možno časom poškrabaný a samotné regulovanie ohrevu nie je až také jednoduché ako je to pri indukčnej, či plynovej varnej doske. Samotné teplo sa nerozloží tak efektívne ako u iných typov varných dosiek, avšak celková doba varenia bude značne kratšia.
Výhody a nevýhody sklokeramickej dosky
+ jednoduchosť čistenia
+ nízka náročnosť údržby
+ moderný vzhľad
- nie je až tak energeticky úsporná ako iné typy varných dosiek
- ochladzovanie povrchu sklokeramickej varnej dosky trvá dlhšie
Kombinovaná varná doska Electrolux
Indukčná varná doska
Indukčné varné dosky si získavajú stále väčšiu a väčšiu obľubu. Ich celkový princíp fungovania je založený na distribúcii elektrického prúdu cez cievku, umiestnenú pod povrchom varnej dosky. Akonáhle tento prúd prechádza cez cievku, vytvára sa kolísavé magnetické pole, ktoré prenáša teplo. Najzaujímavejším faktom pri indukčných doskách je to, že nevytvárajú povrchové teplo, kým na nich nie je umiestnený kovový predmet. Indukčné varné dosky sú okrem iného lacnejšie na prevádzku, pretože využívajú iba presné množstvo energie a zároveň príprava jedla na tomto type dosky zaberie kratší čas.
Výhody a nevýhody indukčnej varnej dosky
+ teplo prechádza len cez nádobu umiestnenú na platničke
+ rýchlo sa zohrieva
+ elegantný vzhľad
- je potrebné si kúpiť špeciálny riad na indukčné varenie
- môže byť drahšia v porovnaní s inými typmi varných dosiek.
Plynová varná doska
Plynová varná doska poskytuje svojmu majiteľovi rýchlejšiu prípravu jedla. Hodí sa do moderných i tradičnejších kuchýň. Umožňuje rýchlu distribúciu tepla a zároveň toto teplo rovnomerne rozloží po celej varnej ploche. Varná plynová doska je pripojená k vášmu plynovému potrubiu. Pri zapnutí varnej dosky sa vytvorí iskra, zapáli sa horák a potom sa už môže začať variť. Keďže účinne rozkladá teplo na varnej ploche, ich spotreba energia je nízka, čo určite oceníte pri mesačných výdavkoch za energiu. Jej nevýhodou môže byť len fakt, že sa horšie čistí. Ak hľadáte plynovú varnú dosku, ktorá by sa ľahšie čistila, siahnite po plynovej varnej doske so skleneným povrchom.
Výhody a nevýhody plynovej varnej dosky
+ najlepší typ varnej dosky, ktorý poskytuje priame teplo
+ množstvo bezpečnostných funkcií, ktoré ochránia vašu kuchyňu pred prípadnou katastrofou
- plameň pod horákom nie je zakrytý
- čistenie je oveľa ťažšie než pri sklokeramickej varnej doske
Plynová varná doska Electrolux
Elektrická varná doska
Varná doska elektrická je cenovo efektívnejším variantom, ktorý iste poteší ľudí s obmedzeným rozpočtom. Ako už názov hovorí, ide o varné dosky na elektrinu. Celkový čas zohriatia platní nie je teda príliš dlhý.
Výhody a nevýhody elektrickej varnej dosky
+ zvýši výkon varenia, zníži dobu čakania na jedlo
+ disponuje 4 a viacerými varnými zónami, ktoré možno ovládať samostatne
- ohrev je ťažko kontrolovateľný
- dlhšie ohrievanie a ochladzovanie platní
Ak už máte premyslené, ktorú varnú dosku uprednostníte, vyberte si výrobcu, od ktorého si zaobstaráte varnú dosku. Konkrétne si môžete vybrať z týchto značiek : AEG, Amica, Beko, Bosch, Candy, CONCEPT, Electrolux, Fagor, Gorenje, Mora, Siemens, Whirpool.