Nakupuj za trvale nižšie ceny ako na internete! Chcem najnižšiu cenu.

Ako na úsporné pranie: Tipy na zníženie spotreby vody vašej práčky

Používanie práčky patrí k nevyhnutným domácim činnostiam. Vedel si však, že pranie bielizne môže mať značný vplyv na spotrebu vody v domácnosti? Vzhľadom na to, že voda je jedným z najcennejších zdrojov našej planéty, je dôležité sa nad jej využívaním zamyslieť.

Poradíme ti, ako znížiť spotrebu vody pri praní!

Vybrať úspornú práčku
pracka-1.jpg__PID:8cf98693-5613-47dd-bea7-91056457a60c
pracka-2.jpg__PID:748cf986-9356-4347-9dfe-a791056457a6

Práčka: spotreba vody a tipy na jej úsporu

Každý krok, ktorý podnikneš k úspore vody, prispieva k ochrane našich vodných zdrojov. Pranie je jednou z oblastí, kde môžeš ľahko urobiť zmenu, ktorá bude mať pozitívny vplyv na životné prostredie aj na tvoju peňaženku. Každá práčka totiž spotrebuje desiatky litrov vody na jeden cyklus.

Spotreba práčky na jedno vypranie závisí od:

  • typu pračky,
  • zvolenom programe,
  • množstvo bielizne,
  • použitých technológiách.

Napríklad staršie modely práčok môžu spotrebovať až dvakrát viac vody ako moderné energeticky úsporné modely. Nové práčky sú totiž navrhnuté tak, aby používali menej vody, ale pritom zaistili rovnako kvalitné pranie.

Koľko vody spotrebuje práčka?

Priemerná spotreba vody práčky je 40 až 50 litrov na jeden cyklus. Faktory, ktoré túto spotrebu ovplyvňujú, zahŕňajú veľkosť bubna, typ praného materiálu a voľbu programu. Napríklad dlhšie programy a vysoké teploty môžu vyžadovať viac vody, zatiaľ čo ekologické programy sa snažia spotrebu minimalizovať.

Koľko stojí jedno pranie?

Pokiaľ chceš vedieť, ako spočítať spotrebu vody na jeden cyklus, budeš potrebovať vedieť, koľko platíš za elektrinu a koľko stojí liter vody. Potom postupuj nasledovne:Potom postupuj následovně:

  • Počet kWh za jeden cyklus, ktorý nájdeš uvedený na štítku práčky, vynásob s cenou tvojej elektriny, konkrétne s cenou za jeden kWh.
  • Počet litrov, ktoré práčka spotrebuje za jeden cyklus prania, vynásob s cenou za liter vody
  • Obe hodnoty sčítaj a vyjde ti cena za jeden cyklus prania.
  • Pokiaľ výsledné číslo vynásobíš počtom praní za rok, vyjde ti priemerná spotreba vody domácnosti.

OKAY Tip: Chceš vedieť, ako ušetriť pri praní viac energie a aké sú výhody parnej práčky? Poradíme ti!

Ako šetriť vodu?

Zvoľ vhodný prací cyklus.

Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako znížiť spotrebu vody, je zvoliť správny prací cyklus. Na bežné pranie často stačí použiť Eco programy, ktoré majú menšiu spotrebu. Eco programy sú ideálne pre každodenné pranie, kedy tvoja bielizeň nie je príliš špinavá. Spotrebujú menej vody a energie, čo je skvelé pre úsporu nákladov aj ochranu životného prostredia. Tieto programy však bývajú dlhšie, pretože pracujú pri nižších teplotách a dlhšom cykle, aby dosiahli rovnaké výsledky ako štandardné programy.

Nahliadni do našej tabuľky a inšpiruj sa, aké cykly je vhodné použiť pre rôzne typy bielizne:

Typ bielizneCyklus prania Význam
BavlnaNormálna/ Bavlna Pre bežnú bielu a farebnú bavlnenú bielizeň.
Syntetika Syntetika/ Jemná bielizeňJemnejší cyklus pre syntetické materiály, ako je polyester.
Jemná bielizeň Jemné/ Ručné pranie Ideálne pre jemné materiály, ako sú hodváb a čipky.
Vlna Vlna Cyklus špeciálne navrhnutý na pranie vlnených odevov.
Športové oblečenie Šport/ Outdoor Špeciálny program pre funkčné textílie a oblečenie s membránami.
Džínsy Džínsy/ Normálne Program navrhnutý na pranie džínsov, znižuje vyblednutie farieb.
Uteráky a posteľná bielizeň Normálna/ Bavlna Vyššia teplota na dôkladné pranie a odstránenie baktérií.

Optimalizuj množstvo bielizne.

Pranie plne naloženej práčky je jedným z najlepších spôsobov, ako šetriť vodu. Keď perieš malé množstvo bielizne, práčka stále spotrebováva skoro rovnaké množstvo vody ako pri plnom zaťažení. Preto je dôležité prať až vtedy, keď máš dostatok bielizne na naplnenie bubna.

Práčka zároveň nesmie byť ani preplnená. Ideálne naplnená práčka je do takej úrovne, že sa medzi uzáver bubna a hladinu bielizne zmestí zovretá päsť.

Používaj kvalitný prací prostriedok.

Použitie správneho pracieho prostriedku môže tiež ovplyvniť spotrebu vody. Kvalitné prostriedky umožňujú lepšie pranie aj pri nižších teplotách a s menším množstvom vody. Ekologické pracie prostriedky sú navyše šetrné k životnému prostrediu.

pracka.jpg__PID:f9869356-1347-4dfe-a791-056457a60cb3
pracka-3.jpg__PID:b5748cf9-8693-4613-87dd-fea791056457

Recykluj vodu z pračky.

Jedným z moderných trendov je využitie tzv. šedej vody – teda vody z práčky, ktorá môže byť znovu použitá napríklad na splachovanie toaliet. Investícia do systému recyklácie vody môže byť z dlhodobého hľadiska nielen ekologická, ale aj ekonomicky výhodná.

Pravidelne práčku udržuj.

Pravidelná údržba práčky je kľúčom k jej efektívnemu fungovaniu. Čistenie filtra a pravidelné odstránenie usadenín z bubna môžu znížiť spotrebu vody, pretože dobre udržiavaná práčka pracuje efektívnejšie. Nezabudni tiež na prevenciu usadenín vodného kameňa, ktoré môžu znižovať účinnosť prania.

Ako je to s modernými práčkami?

Moderné (smart) práčky sú vybavené technológiami, ktoré optimalizujú spotrebu vody a energie. Tieto práčky vedia detekovať množstvo bielizne a automaticky prispôsobiť množstvo vody. Smart technológie tak nielen uľahčujú pranie, ale taktiež pomáhajú šetriť prírodné zdroje. Tie najlepšie dnešné práčky môžu na jeden cyklus prania využiť dokonca iba 6 litrov vody.

Pri nákupe novej práčky je kľúčové zamerať sa aj na energetické štítky. Tieto štítky ti poskytnú informácie o spotrebe energie aj vody. Práčky s vyšším hodnotením energetickej účinnosti obvykle spotrebúvajú menej vody a energie. Vyber si model, ktorý je nielen úsporný, ale aj šetrný k životnému prostrediu.

pracka-4.jpg__PID:dcb5748c-f986-4356-9347-ddfea7910564

Dôležité otázky pri prevádzke práčky

Je lepšie plnenie práčky vrchom alebo vopred?

Práčky plnené spredu sú všeobecne úspornejšie, pokiaľ ide o spotrebu vody, zatiaľ čo práčky plnené zhora môžu byť praktickejšie napr. v prípade menších priestorov. Je dobré porovnať spotrebu a vybrať ten typ, ktorý najlepšie zodpovedá tvojim potrebám.

Je vhodné využívať tzv. rýchle pranie?

Rýchle pranie môže byť lákavé, keď potrebuješ vyprať menšie množstvo bielizne v krátkom čase. Ale pozor – tieto programy často spotrebujú viac vody ako bežné cykly. Používaj ich len vtedy, keď to naozaj potrebuješ, a inak sa zameraj na úspornejšie možnosti.

Čo sa stane, keď zvolíš skrátenie dĺžky cyklu?

Veľa práčok umožňuje skrátiť dĺžku pracieho cyklu. Ak máš len ľahko zašpinenú bielizeň, nemusíš ju prať dlho. Kratšie cykly spotrebúvajú menej vody a energie bez toho, aby to ovplyvnilo kvalitu prania.

Ako je to s praním v teplej vs. studenej vode?

Pranie v studenej vode nielen šetrí energiu, ale taktiež znižuje spotrebu vody, pretože niektoré práčky spotrebúvajú viac vody na ohrev. Moderné pracie prostriedky sú navrhnuté tak, aby účinne čistili aj pri nižších teplotách, čo ti umožní šetriť bez kompromisov na čistote.

Môže ťa zaujímať

Prezrite si ďalšiu ponuku elektra

Chladničky

Práčky

Televízory

Sušičky

Mobilné telefóny

Notebooky

Kávovary

Umývačky riadu

Vstavané spotrebiče

Smart
elektro

Vysávače

Starostlivosť
o telo

Do kuchyne

Mikrovlnné rúry

Audio

Sporáky

Slúchadlá

Príslušenstvo

Článek pro vás připravila:

Kateřina Musilová

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.