Nakupuj za trvale nižšie ceny ako na internete! Chcem najnižšiu cenu.

OKAY radca: Sprievodca výberom osvetlenia do kuchyne

Kuchyňa je srdcom každého domova, kde sa nielen pripravuje jedlo, ale aj trávi čas s rodinou a priateľmi. Osvetlenie zohráva kľúčovú úlohu v tom, ako sa v kuchyni cítime a ako efektívne v nej pracujeme. Správne zvolené osvetlenie môže premeniť priestor na príjemné a funkčné miesto, zatiaľ čo zle zvolené môže naopak vyvolávať nepríjemné pocity.

Poradíme ti s rozhodnutím, aké svetlo do kuchyne!

Vybrať nové osvetlenie
kitchen.jpg__PID:1652f53c-3317-421e-aa0b-c1ace98aa061
kitchen-3.jpg__PID:b53e1916-52f5-4c33-9712-1eea0bc1ace9

Ako správne rozmiestniť svietidlá do kuchyne

Vhodné osvetlenie v kuchyni má oveľa väčší vplyv na život, než si uvedomujeme. Nie je to len otázka estetiky alebo praktického využitia – kuchynské svetlo výrazne ovplyvňuje našu náladu, produktivitu aj celkovú atmosféru v miestnosti.

Kuchynské osvetlenie umožňuje bezpečnú a efektívnu prípravu jedál. Svetlo, ktoré osvetľuje pracovné plochy, musí byť dostatočne silné, aby redukovalo tiene, ktoré by mohli sťažiť prípravu jedla alebo zapríčiniť nehody.

Teplé svetlo dokáže vytvoriť útulnú a príjemnú atmosféru, ktorá je ideálna pre rodinné večere alebo stretnutie s priateľmi. Naopak studené a jasné svetlo je vhodné pre chvíle, keď sa sústredíme na prácu, ako je varenie alebo upratovanie. Moderné svietidlá do kuchyne a ich vhodná kombinácia môže priestor nielen zlepšiť po praktickej stránke, ale aj ho prispôsobiť rôznym situáciám a potrebám.

V neposlednom rade zle navrhnuté svetlo do kuchyne môže viesť k únave očí, bolestiam hlavy alebo zhoršenému videniu. Osvetlenie s nízkou intenzitou alebo nesprávnou farbou svetla môže byť pre naše oči náročné, čo dlhodobo ovplyvňuje našu pohodu. Vhodné svetlo naopak podporuje sústredenie a zvyšuje našu energiu.

OKAY Tip:  Poradíme ti, ako na vnútorné usporiadanie kuchyne! Vďaka tomu dokážeš spojiť dohromady praktickosť s eleganciou.

Typy osvetlenia pre kuchyňu

1. Hlavné osvetlenie

Hlavné osvetlenie je základom každej miestnosti, vrátane kuchyne. Obvykle sa jedná o centrálne svietidlo, ktoré rovnomerne osvetlí celý priestor. Svetlo v kuchyni by malo byť mäkké a nerušivé. Môže ísť o stropné svetlo, vstavané svetlá alebo závesné lustre.

2. Doplnkové osvetlenie

Doplnkové osvetlenie slúži na to, aby dodalo kuchyni hĺbku a zvýraznilo určité detaily, napríklad kuchynské skrinky alebo dekorácie. Môže ísť o nástenné lampy, podsvietenie políc alebo osvetlenie kuchynských ostrovov.Vstavané osvetlenie v kuchynských skrinkách nielen uľahčí hľadanie riadu, ale taktiež dodá kuchyni moderný vzhľad.

kitchen-1.jpg__PID:191652f5-3c33-4712-9eea-0bc1ace98aa0

Osvetlenie nad jedálenským stolom by malo byť teplé a prívetivé. Skvelou voľbou sú závesné lampy s nastaviteľnou výškou. Vhodná výška svetla nad jedálenským stolom by mala byť medzi 60 a 80 cm od povrchu stola. Táto vzdialenosť zaisťuje dostatočné osvetlenie stola bez toho, aby svetlo oslňovalo osoby sediace okolo.

kitchen-2.jpg__PID:3e191652-f53c-4317-921e-ea0bc1ace98a

OKAY Tip:  Vyber si ku kuchynskému stolu ladiacu jedálenskú stoličku!

3. Pracovné osvetlenie

Pracovné osvetlenie je zamerané na špecifické pracovné zóny, ako sú pracovné dosky, sporáky alebo drezy. Toto svetlo by malo byť dostatočne silné a nasmerované, aby ti pomohlo pri varení alebo príprave jedla.Osvetlenie nad pracovnou doskou je zásadné, pretože sa jedná o miesto, kde tráviš najviac času pri príprave jedla. Použi bodové osvetlenie alebo LED pásky, ktoré poskytujú dostatočne silné a priame svetlo.

Aké zvoliť osvetlenie pre rôzne typy kuchyne?

Pri výbere osvetlenia pre rôzne typy kuchýň treba zohľadniť štýl, veľkosť a funkčnosť priestoru. Každá kuchyňa si žiada iné osvetlenie, ktoré by malo dopĺňať jej vzhľad, a pritom zaistiť dostatočnú svetelnosť pre rôzne činnosti, ako je varenie, stolovanie alebo relaxácia.

  • Výber vhodných svietidiel podľa štýlu kuchyne

    Moderná kuchyňa

    Pre moderné kuchyne sa hodí osvetlenie s minimalistickým dizajnom a čistými líniami, často v kovových alebo sklenených prevedeniach. LED osvetlenie je ideálnou voľbou, pretože ponúka vysokú energetickú účinnosť a rôznu teplotu svetla – od teplej až po studenú bielu. Vstavané LED pásiky môžu byť použité pod skrinkami alebo okolo ostrovčekov pre vytvorenie elegantného podsvietenia. Stropné svetlá s kovovými alebo sklenenými prvkami dokonale doplnia moderný štýl.

    Rustikálna kuchyňa

    Rustikálna kuchyňa vyžaduje teplejšie, prírodnejšie materiály a farby. Ideálnou voľbou sú veľké závesné lampy, ktoré môžu byť z medi, železa alebo dreva. Lampy s mäkkým, teplým svetlom vytvoria príjemnú a útulnú atmosféru. Pre ešte väčšiu autenticitu môžeš zvoliť svietidlá vo vintage štýle.

    Minimalistická kuchyňa

    Minimalistické kuchyne uprednostňujú jednoduché a nenápadné prvky. Osvetlenie by malo byť diskrétne, ale zároveň funkčné. Perfektnou voľbou sú vstavané svetelné lišty alebo bodové svetlá. LED svietidlá s neutrálnou bielou farbou skvele dopĺňajú čistý a jednoduchý vzhľad tejto kuchyne.
  • Osvetlenie podľa veľkosti kuchyne

    Malá kuchyňa

    V menších kuchyniach je kľúčové čo najlepšie využiť priestor a svetlo. Odporúča sa používať svetlé, neutrálne farby a zvoliť LED osvetlenie, ktoré opticky zväčší priestor. Svetlo by malo byť rovnomerne rozprestreté, preto sú ideálne vstavané bodové osvetlenie alebo LED pásiky pod skrinkami. Vyhni sa veľkým a ťažkopádnym svietidlám, ktoré by mohli priestor zmenšovať.

    Veľká kuchyňa

    Veľké kuchyne potrebujú niekoľko svetelných zdrojov, ktoré vytvoria svetelné zóny. Okrem centrálneho osvetlenia, ktoré zaistí dostatok svetla po celej miestnosti, je potrebné použiť pracovné svetlo nad kuchynským ostrovčekom, pracovnou doskou alebo sporákom. Závesné lampy môžu byť použité ako dekoratívny prvok nad jedálenským stolom alebo ostrovčekom.

    Otvorená kuchyňa spojená s obývacím priestorom

    V kuchyniach, ktoré sú spojené s obývacou izbou, je dôležité, aby osvetlenie bolo zladené s celkovým dizajnom priestoru. Stmievateľné svetlá umožňujú prispôsobiť intenzitu osvetlenia podľa nálady alebo potreby. Nad jedálenským stolom môžete použiť dominantné závesné lampy, zatiaľ čo pre kuchynský priestor je vhodné kombinovať hlavné osvetlenie s pracovným.
  • Osvetlenie podľa materiálu

    Kovové prvky

    Kov je často využívaný v moderných kuchyniach vďaka svojej odolnosti a štýlovému vzhľadu. Matné alebo lesklé kovové povrchy môžu dodať kuchyni eleganciu. Osvetlenie by malo byť výrazné a robustné. Svietidlá s odkrytými žiarovkami v kovových klietkach alebo reťazových závesoch sú skvelou voľbou. Pre tento štýl je typické použitie chladnejšieho svetla, ktoré dodáva priestorom chladný a industriálny vzhľad.

    Sklenené a plastové materiály

    Sklo a plast sú ľahšie materiály, ktoré môžu pôsobiť vzdušnejšie. Sklenené svietidlá sú ideálne pre minimalistické alebo moderné kuchyne.

Prezrite si ďalšiu ponuku elektra

Chladničky

Práčky

Televízory

Sušičky

Mobilné telefóny

Notebooky

Kávovary

Umývačky riadu

Vstavané spotrebiče

Smart
elektro

Vysávače

Starostlivosť
o telo

Do kuchyne

Mikrovlnné rúry

Audio

Sporáky

Slúchadlá

Príslušenstvo

Článok pre vás pripravil:

Kateřina Musilová

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.