Nakupuj za trvale nižšie ceny ako na internete! Chcem najnižšiu cenu.

OKAY radca: Riešenie problémov s mikrofónom na notebooku

Mikrofón v notebooku je dnes nepostrádateľným nástrojom na komunikáciu, či už ide o pracovné videohovory, online výučbu alebo volanie s rodinou a priateľmi. Aj mikrofón však môže z času na čas spôsobiť problémy. Niekedy vôbec nefunguje, alebo sa kvalita zvuku výrazne zhorší. Našťastie väčšinu problémov s mikrofónom je možné vyriešiť pomerne ľahko, ak vieš, kde začať. Poradíme ti!

Vybrať nový notebook
notebook-3.jpg__PID:6f00327a-8519-4198-a6c2-68d5f21221eb
notebook-2.jpg__PID:00327a85-19f1-48e6-8268-d5f21221eb23

Ako nastaviť mikrofón

Správne nastavenie mikrofónu na notebooku je dôležité pre optimálnu funkčnosť a dobrú kvalitu zvuku. Vhodné nastavenie mikrofónu minimalizuje šum a skreslenie, čo zaisťuje jasný a zrozumiteľný prenos hlasu. To je obzvlášť dôležité pri online schôdzkach, prednáškach atď., kde kvalita zvuku môže ovplyvniť celkový dojem a úspech komunikácie.

OKAY Tip:  Vyberáš nový notebook, ale nevieš, na čo sa zamerať? Poradíme ti, ako vybrať notebook, ktorý splní všetky tvoje požiadavky!

Ako zapnúť mikrofón v notebooku? Poďme si to prejsť krok za krokom!

Otvor nastavenia zvuku.

Kliknite pravým tlačidlom myši na ikonu reproduktora v pravom dolnom rohu obrazovky. Z ponuky vyber možnosť Nastavenie zvuku.

Zvoľ správny mikrofón.

V okne Zvuk pod možnosťou Vstup, Nahrávanie alebo Rozšírené možnosti by mal byť uvedený tvoj mikrofón. Povoľ ho ako východiskové zariadenie. Mal by si mať tiež možnosť pridať externý mikrofón.

Nastav mikrofón.

Klikni na mikrofón a nastavuj jeho vlastnosti. Zvoľ Úrovne alebo Hlasitosť vstupu apod. a nastav hlasitosť mikrofónu podľa svojich potrieb. Odporúča sa začať na úrovni medzi 80-90%.

notebook-1.jpg__PID:327a8519-f198-46c2-a8d5-f21221eb2386

Otestuj mikrofón.

Ako vyskúšať mikrofón? V okne Zvuk prípadne v okne, ktoré sa ti zobrazí po kliknutí na požadovaný mikrofón, zvoľ Počúvať či Otestovať zvuk. Tam máš možnosť zistiť, ako mikrofón sníma tvoj hlas.

Ako nastaviť mikrofón: Windows 10

Windows 10 ti ponúka možnosť nastaviť si pri jednotlivých aplikáciách, či môžu alebo nemôžu používať mikrofón notebooku. Tým lepšie chrániš svoje súkromie a kontroluješ, kedy môže byť snímaný zvuk pri tvojej práci na počítači.

Cesta bude približne nasledujúca:

Nastavenia > Súkromie a zabezpečenie > mikrofón > Udel svoje povolenie celkovo počítaču aj jednotlivým aplikáciám

Nefunguje mi mikrofón, čo robiť?

Pre začiatok je dobré začať tým najjednoduchším, a to kontrolou základného nastavenia. Ak používaš externý mikrofón, je jeho kábel v príslušnom porte?

Vybrať slúchadlá s mikrofónom
notebook-4.jpg__PID:8c6f0032-7a85-49f1-98e6-c268d5f21221

Vieš, kde je mikrofón na notebooku? Integrovaný mikrofón väčšinou nájdeš hore nad displejom vedľa vstavanej webovej kamery. Skontroluj, či nie je mikrofón fyzicky poškodený. Externý mikrofón môžeš skúsiť pripojiť k inému zariadeniu, aby si zistil, či je problém v mikrofóne alebo v počítači.

Čo ti ukazuje nastavenie hlasitosti a stlmenia? Nemáš omylom všetko vypnuté? Kontrolu vykonaj nielen v samotnom počítači, ale aj v konkrétnej aplikácii, kde chceš mikrofón využívať. Uisti sa tiež, že aplikácia, ktorú používaš, má oprávnenie pristupovať k mikrofónu.

Ďalej skontroluj aktualizácie ovládačov. Ovládače sú softvérové ​​programy, ktoré umožňujú operačnému systému komunikovať s hardvérom, vrátane mikrofónu. Ak sú ovládače zastarané alebo poškodené, môže to viesť k problémom s mikrofónom.

Ako skontrolovať a aktualizovať ovládače? Choď do:

Správca nastavenia > Zvukové, video a herné zariadenia > pravým tlačidlom klikni na mikrofón > Aktualizovať ovládač > postupujte podľa pokynov na obrazovke

Skontroluj tiež, že máš mikrofón nastavený ako východiskové zariadenie.

Vo Windows postupuj približne nasledovne:

Ovládacie panely > Hardvér a zvuk > Zvuk > Záznam > Skontroluj, či je mikrofón východiskové zariadenie

Pri iOS postupuj približne nasledovne:

Apple > Predvoľby systému > Zvuk > Zvoľ, ktoré zariadenie má byť vedené ako výstupné

Pokiaľ si vyskúšal všetky bežné opravy a na nič si neprišiel, môžeš využiť diagnostické nástroje. Operačné systémy často zahŕňajú nástroje na diagnostiku problémov so zvukom. Využiť môžeš aj špecializované externé programy, ktoré ti môžu pomôcť s diagnostikou a riešením problémov.

Ako nastaviť najlepšiu kvalitu zvuku?

Pokiaľ ti mikrofón funguje, ale kvalita zvuku nie je ideálna, môžeš urobiť niekoľko úprav pre zlepšenie. V nastavení zvuku môžeš zmeniť kvalitu nahrávania, napríklad obmedzením ruchov z pozadia a pod.

Ďalej sa zamysli nad prostredím, v ktorom mikrofón používaš. Hluk v pozadí môže výrazne ovplyvniť kvalitu zvuku.

Tiež ozvena a šum môžu byť veľmi rušivé. Ozvena často vzniká, keď je zvuk z reproduktorov zachytený mikrofónom. Tento problém je možné vyriešiť použitím slúchadiel alebo stlmením reproduktorov. Šum môže byť spôsobený rôznymi faktormi, vrátane zlej kvality mikrofónu alebo rušením z iných elektronických zariadení. Niektoré aplikácie a operačné systémy ponúkajú funkcie na odstránenie šumu, ktoré môžu výrazne zlepšiť kvalitu zvuku.

notebook.jpg__PID:7a8519f1-98e6-4268-95f2-1221eb2386d4

OKAY Tip:  Zaobstarať si tiež môžeš kvalitnejšie slúchadlá s mikrofónom! Pokiaľ potrebuješ poradiť s ich výberom, bude sa ti hodiť náš článok: Ako vybrať slúchadlá!

Ako vypnúť mikrofón na notebooku?

Pokiaľ chceš chrániť svoje súkromie a predísť nežiaducemu nahrávaniu zvuku, môžeš si mikrofón celkovo vypnúť.Postupuj približne nasledovne:

Štart > Správca zariadení > Zvukové vstupy a výstupy > Mikrofón/Mikrofónové pole apod. > Ovládač > Zakázať/ Zakázať zariadenie a pod.

Pokiaľ si vyskúšal všetko a mikrofón stále nefunguje správne, môže byť čas obrátiť sa na odborníka. Profesionálny technik môže diagnostikovať a opraviť problémy, ktoré by si sám nemusel byť schopný vyriešiť. V prípade potreby môžeš kontaktovať podporu výrobcu alebo navštíviť autorizovaný servis, kde ti s opravou mikrofónu pomôžu.

Prezrite si ďalšiu ponuku elektra

Chladničky

Práčky

Televízory

Sušičky

Mobilné telefóny

Notebooky

Kávovary

Umývačky riadu

Vstavané spotrebiče

Smart
elektro

Vysávače

Starostlivosť
o telo

Do kuchyne

Mikrovlnné rúry

Audio

Sporáky

Slúchadlá

Príslušenstvo

Článok pre vás pripravil:

Kateřina Musilová

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.