Nakupuj za trvale nižšie ceny ako na internete! Chcem najnižšiu cenu.

OKAY radca: Osvedčené metódy ako efektívne odstrániť hrdzu z nerezu

Nerezová oceľ je obľúbeným materiálom nielen pre kuchynské spotrebiče, ale aj pre nábytok a doplnky. Jej odolnosť voči korózii a moderný vzhľad z nej robí ideálnu voľbu na rôzne účely. V určitých podmienkach však môže na povrchu nerezu vznikať hrdza, čo môže nielen nevzhľadne vyzerať, ale aj zhoršiť funkčnosť a životnosť materiálu.

Čím odstrániť hrdzu a ako sa tomuto problému vyhnúť v budúcnosti? Poradíme ti!

Vybrať nový veľký spotrebič
2021-05-06_144911.png__PID:8f1a4a12-21c3-4ab7-b0dd-c3265bf93094
hp_1600x400_2d39378c-095e-42dd-bab3-eb1caab2debe_1400x.jpg__PID:10d0a329-d30c-43b3-a106-ac229fb548c5

Ako sa o nerez starať?

Nerezová oceľ má schopnosť odolávať korózii vďaka svojej pasívnej vrstve, ktorá sa vytvára na povrchu materiálu. Táto tenká vrstva oxidu chrómu chráni zliatinu železa pred vonkajšími vplyvmi. Ak je však táto vrstva poškodená napríklad škrabancami, chemickými látkami alebo agresívnym prostredím, môže sa na povrchu začať tvoriť hrdza.

Tipy na prevenciu vzniku hrdze

Pravidelné čistenie nerezových povrchov je základom pre ich dlhú životnosť. Zvyšky jedla, soli alebo chemických látok môžu poškodiť pasívnu vrstvu a spôsobiť vznik hrdze.

Vždy udržuj nerezové predmety suché. Vlhkosť je jedným z hlavných faktorov, ktoré prispievajú k vzniku hrdze, takže je dôležité povrchy po použití dobre osušiť.

Vždy používaj čistiace prostriedky určené priamo na nerez. Vyhni sa silným chemikáliám, ktoré môžu poškodiť povrch. Nepoužívaj ani drsné hubky alebo kefy, ktoré by mohli poškriabať povrch nerezu. Namiesto toho siahni po mäkkých handričkách alebo špeciálnych čistiacich nástrojoch pre nerez.

Prevencia je vždy lepšia ako následná náprava. Čistý a suchý nerez má menšiu pravdepodobnosť vzniku hrdze. Pravidelná údržba, správne skladovanie a používanie kvalitných čistiacich prostriedkov sú kľúčom k minimalizácii rizika.

OKAY Tip: Cítiš, že tvoja chladnička nepríjemne zapácha? Poradíme ti, ako odstrániť zápach z chladničky!

Depositphotos_67231509_L (1).jpg__PID:33b7a846-7ebc-4f5c-a0a5-06f85208e9ce

Ako sa zbaviť hrdze?

Ako odstrániť hrdzu z nerezu? Ak vieš, aké metódy použiť, je to ľahké. Či už zvolíš prírodné prostriedky alebo chemické odstraňovače, dôležité je následne povrch dobre chrániť a pravidelne udržiavať. Správna starostlivosť o nerez zaistí jeho dlhú životnosť a zachovanie lesku.

Ako odstrániť hrdzu z kovu? Ako odstrániť hrdzu zo železa? Postup bude podobný aj pri týchto materiáloch.

Prírodné metódy odstránenia hrdze z nerezu

Jak odstranit rez z plastu? Tyto přírodní prostředky si neporadí pouze s rzí na nerezu, a nejsou vhodné pouze na odstranění rzi z kovu, ale v kombinaci s jemným kartáčkem zatočí také se rzí na plastovém povrchu. Podívej se, jak na to.

  • Použi ocot.

    Ocot na čistenie nerezu je jedným z najpoužívanejších prírodných prostriedkov. Stačí na niekoľko hodín ponoriť nerezový predmet do octu a potom ho jemne vyčistiť handričkou alebo hubkou.
  • Siahni po citrónovej šťave a soli

    Citrónová šťava obsahuje prírodné kyseliny, ktoré môžu pomôcť pri odstraňovaní hrdze. Pokiaľ ju skombinuješ so soľou, získaš účinný prostriedok. Nanes zmes citrónovej šťavy a soli na zhrdzavené miesto, nechaj pôsobiť a potom jemne vyčisti.
  • Zachráni to jedlá sóda.

    Sóda je ďalší účinný spôsob, ako sa zbaviť hrdze. Zmiešaj sódu s trochou vody, až vytvoríš pastu, ktorú nanesieš na zhrdzavený povrch. Nechaj pôsobiť niekoľko minút a potom jemne vyčisti.
  • Áno, aj Coca-Cola môže byť účinným prostriedkom na odstránenie hrdze. Tento populárny nápoj obsahuje kyselinu fosforečnú, ktorá je schopná rozpúšťať hrdzu. Stačí ponoriť kovový predmet do Coca-Coly na niekoľko hodín, potom hrdzu zotrieť a dôkladne opláchnuť.

Chemické metódy odstránenia hrdze

Na trhu je k dispozícii mnoho odstraňovačov hrdze, ktoré obsahujú silné chemické látky, ako je kyselina oxalová alebo fosforečná. Tieto prípravky sú veľmi účinné, ale je dôležité ich používať opatrne a vždy dodržiavať pokyny výrobcu. Napr. kyselina fosforečná je veľmi účinná, ale pri jej aplikácii je dôležité používať ochranné rukavice a zaistiť dostatočné vetranie.

OKAY Tip: Prírodné prostriedky ti pomôžu udržiavať v optimálnom stave aj digestor. Poradíme ti, ako vyčistiť digestor.

rez na nadobí.jpg__PID:bedd9fb8-7658-44fe-ab82-44925fcd4635

Praktické tipy a triky pre dokonalý lesk nerezu

Nerezová oceľ je veľmi odolná, ale neznamená to, že je nepriepustná pre škrabance, odtlačky prstov a nečistoty. Nečistoty, mastnota alebo voda môžu spôsobiť, že povrch nerezu vyzerá matne. Odtlačky prstov a mastné stopy sú obzvlášť viditeľné na leštenom povrchu, ktorý často vyžaduje špeciálnu starostlivosť, aby sa obnovil jeho pôvodný lesk.

Ako vyleštiť nerez?

  • Dôkladne ho vyčisti.

    Odtlačky prstov, mastnota a prach musia byť odstránené, aby bol povrch pripravený na leštenie. Jednou z najjednoduchších metód, ako vyčistiť nerez, je použitie mydlovej vody. Zmiešaj teplú vodu s niekoľkými kvapkami jemného čistiaceho prostriedku alebo mydla. Navlhči mäkkú handričku v tejto zmesi a jemne otri povrch. Potom povrch osuš čistou suchou handričkou.
  • Na odstránenie mastnoty použi ocot.

    Pokiaľ je povrch veľmi mastný, môže pomôcť ocot. Navlhči handričku v bielom octe a utri nerezovú oceľ. Ocot je skvelý prírodný odmasťovač, ktorý nielen odstráni mastnotu, ale taktiež pomáha obnoviť lesk.
  • Akonáhle je to čisté, prejdi na leštenie.

    Ako vyleštiť nerezovú chladničku? Ako vyleštiť nerezový drez? Existuje niekoľko metód, ako dosiahnuť krásny lesklý povrch, a to ako s pomocou bežných domácich prostriedkov, tak s použitím špeciálnych prípravkov.

    Olivový olej je skvelým a ľahko dostupným prostriedkom na leštenie nerezu. Nanes malé množstvo olivového oleja na mäkkú handričku a jemne ho rozotri po povrchu nerezu. Olivový olej vytvorí tenkú ochrannú vrstvu, ktorá nielen dodá lesk, ale taktiež ochráni povrch pred odtlačkami prstov.

    Detský olej je ďalšou možnosťou pre leštenie nerezu. Rovnako ako olivový olej, aj detský olej dodáva nerezu krásny lesk a chráni ho pred nečistotami. Použi ho rovnakým spôsobom.

    Jedlá sóda je skvelým pomocníkom pri leštení antikoru, najmä ak sú na povrchu drobné škrabance. Zmiešaj jedlú sódu s trochou vody, aby vznikla hustá pasta. Nanes ju na povrch nerezu a jemne ju vmasíruj kruhovými pohybmi pomocou mäkkej handričky. Potom opláchni vodou a povrch osuš do sucha.

    Pokiaľ hľadáš profesionálne riešenie, môžeš sa poobzerať po špeciálnych čistiacich a leštiacich prípravkoch na nerez. Tieto prípravky sú navrhnuté tak, aby odstránili škvrny, škrabance a dodali povrchu vysoký lesk.

Prezrite si ďalšiu ponuku elektra

Chladničky

Práčky

Televízory

Sušičky

Mobilné telefóny

Notebooky

Kávovary

Umývačky riadu

Vstavané spotrebiče

Smart
elektro

Vysávače

Starostlivosť
o telo

Do kuchyne

Mikrovlnné rúry

Audio

Sporáky

Slúchadlá

Príslušenstvo

Článok pre vás pripravil:

Kateřina Musilová

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.