Nakupuj za trvale nižšie ceny ako na internete! Chcem najnižšiu cenu.

OKAY radca: Naozaj fungujúce rady pre zosilnenie signálu Wi-Fi

Slabý alebo nestabilný wifi signál dokáže spôsobiť nemalé problémy, či už ide o zdĺhavé načítanie webových stránok, prerušované videohovory alebo pomalé sťahovanie. Existuje však niekoľko jednoduchých a účinných spôsobov, ako zosilniť signál wifi siete a zaistiť si stabilnejšie a rýchlejšie pripojenie.

Čo pre to môžeš urobiť priamo doma a kedy sa hodí investovať do ďalších zariadení? Poradíme ti!

Vybrať nový wifi router
router-1.jpg__PID:3c1938ce-9eb5-49a1-9178-7a6af8da0675
router-3.jpg__PID:753b3c19-38ce-4eb5-b9a1-11787a6af8da

Ako zvýšiť dosah wifi?

V dnešnej dobe je kvalitný wifi signál kľúčový pre každodenné fungovanie, či už ide o prácu z domu, streamovanie filmov alebo online hry. Čo ruší wifi signál?

  • Prekážky ako steny a nábytok,
  • vzdialenosť od routera,
  • elektromagnetické rušenie.

Ako zosilniť signál wifi v dome?

Wifi signál neprechádza niektorými prekážkami ľahko. Preto keď máš zlé internetové pripojenie, je namieste sa zamyslieť, ako zariadiť, aby wifi signál prechádzal miestnosťami bez čo najmenšieho rušenia. Mysli tiež na to, že čím ďalej si od zdroja signálu, tým slabšia bude.

Kam umiestniť router?

Daj ho na centrálne miesto.

Wifi signál sa šíri všetkými smermi, preto je dôležité umiestniť router na čo najcentrálnejšie miesto v domácnosti.

Daj ho do vyššej polohy.

Polož router na vyššie miesto, napríklad na poličku alebo stôl, aby došlo k posilneniu wifi signálu a ten sa lepšie šíril.

Vyhni sa prekážkam a elektronickým zariadeniam.

Hrubé steny, nábytok alebo kovové predmety môžu oslabovať signál. Umiestni router čo najďalej od prekážok, ktoré by mohli blokovať rozšírenie wifi signálu. Vyhni sa tiež umiestnenie routera blízko elektronických zariadení, ako mikrovlnné rúry, ktoré môžu narušiť kvalitu signálu. Ideálne je umiestniť router v otvorenom priestore, kde má voľnú cestu na šírenie signálu po celej domácnosti.

Ako zosilniť signál wifi v mobile?

So silou signálu môžeš pracovať iba cez router. Okrem toho, že umiestniš router na čo najvhodnejšie miesto, môžeš skúsiť ďalšie tipy, ktoré ti poradíme nižšie.

Vybrať wifi príslušenstvo

Router je základ

Prečo investovať do nového routera, keď pôvodný stále funguje? Staršie modely nemajú taký výkon a kapacitu ako moderné zariadenie, čo môže viesť k slabému signálu a pomalému internetu. Investícia do modernejšieho routera ti môže zaistiť predĺženie wifi signálu, vyššiu rýchlosť a lepšiu podporu pre viac zariadení.

Pravidelný reštart routera môže pomôcť odstrániť dočasné problémy s pripojením alebo prehriatím. Zariadenie stačí vypnúť a zapnúť a následne 3-5 minút počkať, než overíš, či sa sila signálu zväčšila.Problémov s preťaženou wifi ťa môže zbaviť prepnutie routera na iný kanál:

router-2.jpg__PID:3b3c1938-ce9e-4579-a111-787a6af8da06
router.jpg__PID:1938ce9e-b579-4111-b87a-6af8da06750c

V preplnených oblastiach, kde má viac domácností wifi, môže dochádzať k vzájomnému rušeniu signálu. Pre zmenu kanálu sa prihlás do nastavenia routera cez webový prehliadač, nájdi sekciu s nastavením kanálu a vyber najmenej zaťažený kanál. Existujú aj nástroje, ktoré ti pomôžu zistiť, ktoré kanály sú najmenej využívané ako napr. Wi-Fi Analyzer.

V nastavení routera môžeš upraviť šírku pásma kanála (napr. 20 MHz, 40 MHz, 80 MHz). V preplnených oblastiach môže byť lepšie zvoliť užší kanál, ktorý bude menej náchylný na rušenie, zatiaľ čo v menej frekventovaných miestach je možné použiť širší kanál pre lepší výkon.

OKAY Tip:  S novým výkonným routerom si šetríš veľa starostí s nedostatočným signálom. Poradíme ti, ako vybrať ten najlepší router!

Pomôcť môže tiež zmena frekvencie:

Wi-Fi siete môžu pracovať na dvoch rôznych frekvenciách – 2,4 GHz a 5 GHz. Tieto dve frekvencie majú odlišné vlastnosti, ktoré ovplyvňujú rýchlosť, dosah a odolnosť proti rušeniu.

Pásmo 2,4 GHz ponúka dlhší dosah signálu. To znamená, že táto frekvencia dokáže pokryť väčšiu oblasť, čo je vhodné v situáciách, keď potrebuješ pripojenie vo vzdialenejších častiach domu alebo kancelárie.

Pásmo 5 GHz ponúka vyššie rýchlosti pripojenia, čo je ideálne pre činnosti náročné na prenos dát, ako je streamovanie videí vo vysokom rozlíšení, online hry alebo práca s veľkými súbormi.

A ako je to s anténou routera?

Niektoré routery majú nastaviteľné antény. Skús ich nasmerovať rôznymi smermi, napríklad jednu zvisle a druhú vodorovne. To môže zlepšiť pokrytie vo viacerých smeroch. Experimentuj s rôznymi polohami antén a sleduj, aké polohy ovplyvňujú zosilnenie wifi v jednotlivých častiach domu.Pokiaľ má tvoj router vymeniteľnú anténu, môžeš ju nahradiť silnejším variantom. Výkonnejšia anténa môže zlepšiť dosah a kvalitu signálu.

router-4.jpg__PID:3e753b3c-1938-4e9e-b579-a111787a6af8

Káblové pripojenie a zosilňovač wifi signálu

Čo wifi signál spoľahlivo zosilní?

1. Použitie káblového zariadenia

Pripoj zariadenia, ktoré podporujú káblové pripojenie (napr. stolné počítače, herné konzoly alebo smart televízory) pomocou ethernetového kábla. Tým znížiš záťaž na wifi sieť a zlepšíš stabilitu bezdrôtového pripojenia pre ostatné zariadenia.

2. Investície do extendera

Výhodná môže byť kúpa zariadenia, ktoré signál spoľahlivo zosilní. Wifi router signál vyrobí a wifi zosilňovač ho zosilní a rozšíri po byte do miest, kam samotný router nedosiahne.

3. Zosilnenie wifi signálu pomocou druhého routera

Použitie druhého routera umožní rozšíriť dosah siete a pokryť miesta, kde je signál slabý alebo nedostupný. Rozdelenie medzi dva routery zníži záťaž hlavného routera a zlepší celkový výkon siete. Druhý router môžeš umiestniť kamkoľvek v dome alebo kancelárii, kde potrebuješ lepší signál.

4. Ešte kvalitnejšie Mesh routery

Aký wifi router do rodinného domu? Bezdrôtová sieť Mesh wifi obsahuje niekoľko prepojených sieťových prvkov, ktoré dohromady vystupujú ako jediná sieť, ľahko sa zapájajú a poskytujú rýchlu a stabilnú sieť, ktorá pokryje celú domácnosť.

Vybrať Mesh router

Prezrite si ďalšiu ponuku elektra

Chladničky

Práčky

Televízory

Sušičky

Mobilné telefóny

Notebooky

Kávovary

Umývačky riadu

Vstavané spotrebiče

Smart
elektro

Vysávače

Starostlivosť
o telo

Do kuchyne

Mikrovlnné rúry

Audio

Sporáky

Slúchadlá

Príslušenstvo

Článok pre vás pripravil:

Kateřina Musilová

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.