Nakupuj za trvale nižšie ceny ako na internete! Chcem najnižšiu cenu.

OKAY radca: Ako ukladať riad do umývačky

Ukladanie riadu do umývačky sa môže na prvý pohľad zdať ako triviálna úloha. Avšak správne usporiadanie riadu môže mať obrovský vplyv na účinnosť umývania a životnosť riadu aj samotnej umývačky. Ak ste sa niekedy stretli s tým, že po umytí zostáva riad špinavý alebo mokrý, pravdepodobne je potrebné zlepšiť techniku ukladania.

Vybrať novú umývačku riadu
Depositphotos_138895424_XL.jpg__PID:f9f255c5-4c93-42ea-ab6e-45ce975fa094

Výber správneho typu riadu

Nie každý riad je vhodný do umývačky. Keramický, sklenený a nerezový riad obvykle zvláda umývacie cykly bez problémov. Na druhú stranu, drevené, medené a niektoré plastové riadu môže byť poškodené. Pred vložením do umývačky vždy skontroluj, či je daný riad označený ako vhodný na umývanie v umývačke.

Aký riad je vhodný pre umývačku?

  • Poháre a hrnčeky
  • Taniere a misky
  • Nerezové príbory a hrnce

Riad, ktorý nie je vhodný do umývačky

  • Drevené predmety
  • Nože s drevenými rukoväťami
  • Medené hrnce a panvice

Jedna z najčastejších otázok je, či je nutné riad vopred oplachovať. Moderné umývačky sú navrhnuté tak, aby zvládli bežné nečistoty, ale väčšie zvyšky potravín, ako sú kosti alebo kúsky jedla, by sa mali odstrániť.

Vo väčšine prípadov nie je potrebné riad vopred oplachovať, ale pokiaľ používaš dlhší umývací cyklus alebo máš starší model umývačky, je lepšie niektoré kúsky ľahko opláchnuť.

Pred vložením riadu do umývačky sa uisti, že sú odstránené všetky veľké zvyšky jedla. Tento krok pomôže zabrániť upchatiu filtrov a zaistí lepšie umývacie výsledky.

Depositphotos_132667354_L.jpg__PID:f255c54c-9312-4aab-ae45-ce975fa09402

Umiestnenie riadu do umývačky

Taniere by mali byť umiestnené vertikálne v dolnej časti umývačky. Snaž sa ich skladať čo najrovnomernejšie a medzi nimi ponechať dostatok priestoru, aby sa k nim voda ľahko dostala.

Poháre a hrnčeky patria do horného koša umývačky. Uisti sa, že poháre nie sú naskladané príliš blízko seba, aby sa predišlo poškriabaniu.
Príbory môžu byť umiestnené buď v košíku, alebo v špeciálnom držiaku, pokiaľ ho tvorí umývačka. Pre lepšie výsledky odporúčame vkladať nože ostrím dole, aby nedošlo k poraneniu pri vyberaní.

Ako efektívne využiť priestor v umývačke

Správne rozvrhnutie riadu môže výrazne ovplyvniť, aký čistý bude po umytí. Vyhni sa prekrývaniu tanierov alebo blokovaniu trysiek, ktoré striekajú vodu. Snaž sa využiť celý priestor, ale zároveň zaisti, aby sa k všetkému riadu dostala voda.

Na dosiahnutie najlepších výsledkov je dôležité zvoliť správne umývacie prostriedky. Okrem bežného umývacieho prostriedku je vhodné používať aj soľ a leštidlo, ktoré pomôžu udržať riad lesklý a zabráni tvorbe škvŕn.

Ako poskladať veľké kusy riadu

Veľké kusy, ako sú hrnce a panvice, by mali byť umiestnené v dolnej časti umývačky. Pokiaľ je to možné, poskladaj ich tak, aby neblokovali trysky.

Plastový riad by mal byť umiestnený do horného koša, pretože nižšia teplota v hornej časti umývačky pomáha zabrániť deformácii.

Ako skladať riad pre lepšie schnutie

Aby riad po umývaní dobre vyschol, uisti sa, že je naskladaný tak, aby sa v ňom nezadržiavala voda. Poháre by mali byť umiestnené hore dnom a všetky riady by mali byť mierne naklonené.

Čistenie umývačky a časté chyby

Pravidelné čistenie umývačky je kľúčom k jej správnemu fungovaniu. Filtre by mali byť čistené aspoň raz za mesiac, aby sa zabránilo upchatiu.

Jednou z najčastejších chýb je zle poukladaný riad, ktorý blokuje trysky. Ďalšou častou chybou je vkladanie riadu príliš blízko seba, čo bráni vode v dosiahnutí všetkých miest.

Prezrite si ďalšiu ponuku elektra

Chladničky

Práčky

Televízory

Sušičky

Mobilné telefóny

Notebooky

Kávovary

Umývačky riadu

Vstavané spotrebiče

Smart
elektro

Vysávače

Starostlivosť
o telo

Do kuchyne

Mikrovlnné rúry

Audio

Sporáky

Slúchadlá

Príslušenstvo

Článok pre vás pripravil:

Tomáš Horák

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.