Nakupuj za trvale nižšie ceny ako na internete! Chcem najnižšiu cenu.

OKAY radca: Ako skenovať na tlačiarni dokumenty alebo fotografie?

Potrebuješ digitalizovať dôležitý dokument alebo uchovať staré fotografie v elektronickej podobe? Správne nastavenie tlačiarne a príprava dokumentu môžu výrazne ovplyvniť výslednú kvalitu skenu.

Poradíme ti, ako môžeš so svojou tlačiarňou dosiahnuť tie najlepšie výsledky!

Vybrať multifunkčnú tlačiareň
Depositphotos_66232425_XL.jpg__PID:639ca7b2-56bf-4896-9c91-b5ed7fa7db51

Ako skenovať na tlačiarni

Skenovanie je kľúčové pre archiváciu, komunikáciu a zabezpečenie informácií, pretože digitalizované súbory sú ľahko prístupné a môžu byť zálohované, zdieľané a upravované.Existuje niekoľko typov tlačiarní, ktoré podporujú skenovanie, pričom najbežnejšie sú multifunkčné tlačiarne (MFP). Tieto zariadenia kombinujú tlač, kopírovanie a skenovanie v jednom prístroji, čím šetria miesto. Navyše sa jednoducho ovládajú.

OKAY Tip: Hľadáš novú tlačiareň? Poradíme ti, ako vybrať tú najlepšiu, ktorá obsiahne všetky tvoje potreby!

Ako skenovať do PC?

Pred začiatkom skenovania sa uisti, že je tlačiareň správne pripojená k počítaču a že sú nainštalované všetky potrebné ovládače. Ak tlačiareň používa bezdrôtové pripojenie, skontroluj, či je pripojená k rovnakej sieti ako tvoj počítač.

Ďalej na počítači postupuj nasledovne:

  • Otvor skenovací softvér.

    Ak tlačiareň nereaguje, skontroluj pripojenie medzi tlačiarňou a počítačom. Môže byť tiež potrebné reštartovať tlačiareň alebo aktualizovať ovládače.
  • Zvoľ možnosť skenovania dokumentu.

    Ako skenovať do PDF? Pri skenovaní dokumentov je dôležité zvoliť vhodný formát súboru. PDF je bežným formátom pre textové dokumenty, pretože umožňuje ľahké zdieľanie a uchováva štruktúru dokumentu. Formát PDF je najjednoduchšie nastaviť cez aplikáciu dodávanú priamo výrobcom tvojej tlačiarne. Táto aplikácia sa väčšinou inštaluje automaticky, keď si do počítača nahrávaš potrebné ovládače k ​​tlačiarni.Pokiaľ skenuješ viacstránkový dokument, mnoho skenovacích programov ti umožní spojiť všetky stránky do jedného súboru PDF. Po naskenovaní prvej stránky vyber možnosť Pridať stránku a pokračuj v skenovaní ďalších listov.
  • Nastav požadované parametre, ako je rozlíšenie a farebný režim (čiernobielo alebo farebne).
  • Umiestni dokument na skenovacie sklo a zatvor veko.

    Umiestnenie dokumentu alebo fotografie na skener má veľký vplyv na kvalitu výsledného skenu. Dokument by mal byť zarovnaný podľa okrajov skenovacieho skla a fotografia by mala byť položená rovno, aby nedošlo k jej skresleniu.
  • Klikni na tlačidlo Skenovať (v aplikácii v počítači, alebo priamo na tele tlačiarne) a počkaj, až sa proces dokončí.

    Ak je sken rozmazaný alebo neostrý, skontroluj, či je dokument správne zarovnaný. Môže byť tiež užitočné zvýšiť rozlíšenie skenovania. Kvalita skenovania môže byť ďalej ovplyvnená prachom alebo odtlačkami prstov na skle skenera. Pred skenovaním preto použi mäkkú handričku a jemne otri sklenenú plochu. Vyhni sa použitiu príliš vlhkých čistiacich prostriedkov, ktoré by mohli zanechať šmuhy.
scanner.jpg__PID:a7b256bf-3896-4c91-b5ed-7fa7db51030a

Čo robiť, ak skenovanie nefunguje?

  • Skontroluj pripojenie tlačiarne.
  • Reštartuj tlačiareň.
  • Uisti sa, že máš nainštalované aktuálne ovládače.
  • Vyhľadaj podporu na stránkach výrobcu tvojej tlačiarne.

Ako skenovať fotografie?

Na skenovanie fotografií je dôležité nastaviť rozlíšenie obvykle medzi 300 x 300 DPI až 600 x 600 DPI, ale kvalitnejšie skenery môžu ísť do oveľa vyšších čísel. Čím vyššie rozlíšenie nastavíš, tým bude výsledný digitálny obraz ostrejší a detailnejší.Po naskenovaní fotografií je najlepšie ich uložiť vo formáte JPG alebo PNG, ktoré zachovávajú vysokú kvalitu obrazu. Tieto súbory je možné následne ľahko zdieľať e-mailom, na sociálnych sieťach alebo ich uložiť na cloudové úložisko.

Ako skenovať na tlačiarni HP?

1. Priprav tlačiareň a dokument.

Uistite sa, že je tlačiareň HP zapnutá a správne pripojená k tvojmu počítaču alebo sieti Wi-Fi.Umiestni dokument alebo fotografiu, ktorú chceš skenovať, lícom dole na sklenenú plochu skenera. Zarovnaj ju podľa značiek na okraji skla.

2. Otvor softvér na skenovanie.

Otvor aplikáciu HP Smart alebo HP Scan, ktoré sú súčasťou balíčka ovládačov tlačiarne HP. Pokiaľ nemáš tento softvér nainštalovaný, môžeš si ho stiahnuť z oficiálnych stránok HP.

3. Vyber možnosť Skenovať alebo Skenovanie tlačiarne.

Ďalej pod Pokročilé predvoľby zvoľ, či sa jedná o dokument, alebo o fotografiu.

4. Nastav parametre skenovania.

Zvoľ si formát papiera, požadované rozlíšenie skenovaného dokumentu a vyber pod možnosťou Farba požadovaný farebný režim.

5. Spusti skenovanie.

Klikni na tlačidlo Skenovať a počkaj, až sa dokument naskenuje. Možno sa ti ukáže možnosť Upraviť okraje, čo môžeš nechať urobiť tlačiareň automaticky, alebo si ich navoliť ručne. Naskenovaný dokument sa zobrazí v náhľade, kde ho môžeš upraviť.Pomocou tlačidla Pridať môžeš skenovať ďalšie súbory a pridávať ich do jedného. Orientáciu skenu môžeš tiež v náhľade otočiť a kliknutím na modré koliesko s tromi bodkami sken upraviť, nahradiť alebo vymazať.

6. Uloženie skenovaného súboru

Po dokončení skenovania vyber možnosť Uložiť. Vyber si zložku v počítači, kam chceš súbor uložiť, a zvoľ názov a formát súboru (PDF, JPG a pod.).

Vybrať tlačiareň HP

Ako skenovať na tlačiarni Canon?

1. Príprav tlačiareň a dokument.

Prepoj tlačiareň s počítačom a vlož dokument na dosku skenera.

2. Otvor softvér na skenovanie.

Na počítači otvor aplikáciu Canon IJ Scan Utility. Pokiaľ tento software nemáš nainštalovaný, môžeš si ho stiahnuť z oficiálnych stránok Canon po zadaní svojho typu tlačiarne a operačného systému v počítači.

3. Zvoľ možnosť Nastavenia.

V Nastavení špecifikuj svoje požiadavky, napr. veľkosť papiera, rozlíšenie a či chceš skenovať vo farbách, čiernobielo alebo v odtieňoch šedej. Až dokončíš nastavenie, klikni na tlačidlo OK.

image1.png__PID:ce694d4e-d338-42c4-8077-5276bcd8359a

4. Zvoľ typ skenovania.

V aplikácii vyber požadovaný typ skenovania, napríklad Dokument pre skenovanie dokumentu alebo Foto pre skenovanie fotografie. Spustí sa skenovanie.

image2.png__PID:694d4ed3-3822-4440-b752-76bcd8359a88

5. Nájdi naskenovaný dokument.

Po dokončení skenovania nájdeš súbor v priečinku dokumenty, kde sa vytvára podpriečinok pomenovaný podľa dátumu, kedy sken prebehol. Ak chceš súbor uložiť inam, musíš to zmeniť pod tlačidlom Nastavenia/ Settings, kde špecifikuješ všetky svoje požiadavky.

Vybrať tlačiareň Canon

Prezrite si ďalšiu ponuku elektra

Chladničky

Práčky

Televízory

Sušičky

Mobilné telefóny

Notebooky

Kávovary

Umývačky riadu

Vstavané spotrebiče

Smart
elektro

Vysávače

Starostlivosť
o telo

Do kuchyne

Mikrovlnné rúry

Audio

Sporáky

Slúchadlá

Príslušenstvo

Článok pre vás pripravil:

Kateřina Musilová

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.