Zabudnite na drhnutie: Ako pyrolytické čistenie rúry ušetrí čas aj úsilie

Pyrolytické čistenie je inovatívna technológia, ktorá ti môže ušetriť veľa času a úsilia pri údržbe rúry. Táto metóda využíva vysoké teploty na samovoľný rozklad zvyškov a mastnôt v rúre na popol, ktorý je možné následne jednoducho zotrieť.

Pozri sa s nami na to, prečo je pyrolytické čistenie tak efektívne a ako ti môže uľahčiť život.

Vybrať z ponuky vstavaných rúr
pyrolytické čistenie rúry
pyrolytické čistenie rúry

Na čo je samočistenie rúry?

Rúra sa pri každom pečení znečisťuje mastnotou, usadeninami a zvyškami jedla. Ak rúru nečistíš pravidelne po každom použití, môžu sa nečistoty lepiť na steny, na mriežky aj na dno. Čím dlhšie sa rúra nečistí, tým ťažšie je tieto zvyšky odstrániť.

Čo ti prinesie, keď sa rúra dokáže vyčistiť sama?

1. Nemusíš to robiť ručne

Tradičné čistenie rúry môže byť zdĺhavé a náročné. Musíš použiť silné čistiace prostriedky a veľa času stráviť drhnutím a škrabaním, aby sa odstránili usadeniny a zvyšky. Samočistiaca rúra má program pyrolytického čistenia, ktorý keď zapneš, rúra sa sama postará o zvyšok.

2. Ušetrí ti to čas

Proces pyrolýzy trvá obvykle okolo dvoch až troch hodín, počas ktorých sa všetky nečistoty premenia na popol. Potom stačí nechať rúru vychladnúť a zotrieť zvyšky popola.

3. Je to ekologické

Pyrolytické čistenie používa vysoké teploty na čistenie rúry bez potreby agresívnych chemikálií. To znamená menej chemických produktov do životného prostredia a menej záťaže pre tvoje zdravie.

pyrolytické čistenie rúry

4. Z dlhodobého hľadiska ušetríš

Vďaka samočistiacej rúre nemusíš kupovať čistiace prostriedky a tráviť čas čistením. Menšie opotrebenie rúry tiež znamená dlhšiu životnosť spotrebiča.

5. Pyrolytické čistenie je pohodlné a jednoduché

Systém pyrolytického čistenia je navrhnutý tak, aby bol spoľahlivý a ľahko použiteľný. Prepínanie na tento režim je obvykle jednoduché a rúra s pyrolýzou sa postará o všetko sama.

OKAY Tip: Zaujíma ťa, kde ešte sa dá v kuchyni ušetriť? Pozri sa s nami na to, ako sa vyznať v energetických triedach spotrebičov.

Pyrolytické alebo katalytické čistenie rúry?

Rozdiel medzi pyrolytickým a katalytickým čistením rúry spočíva v spôsobe, akým tieto technológie fungujú a aké údržbové úkony vyžadujú.

Pyrolytické čistenie Katalytické čistenie
Teplota programu: 400 až 500 °C asi 200 °C
Rozklad zvyškov: Teplom Katalytickými panelmi
Výhody: Veľmi efektívne, bez chemických prostriedkov, ľahká údržba Nižšia spotreba energie, stačí jej nižšie teploty
Nevýhody: Vyššia spotreba energie Menej účinný spôsob čistenia, nutnosť pravidelnej údržby katalytických panelov, každých cca 5 rokov nutná výmena panelov

OKAY Tip: Chceš si zaobstarať ten najlepší sporák s rúrou? Pozri sa na náš článok Ako vybrať sporák, kde sa dozvieš, na čo sa pri jeho výbere zamerať.

Čo je pyrolýza?

Pyrolýza je chemický proces, pri ktorom sa organické materiály rozkladajú pri vysokých teplotách bez prítomnosti kyslíka. Počas pyrolýzy sa materiál rozkladá na rôzne látky vrátane plynných produktov (napr. metán) a pevných zvyškov (uhlík, popol). 

Pyrolytické čistenie tak využíva vysoké teploty (obvykle okolo 400–500 °C) na rozklad organických zvyškov a mastnôt vo vnútornom priestore rúry. Počas pyrolýzy sa organické zvyšky premieňajú na popol, ktorý sa dá ľahko zotrieť po dokončení procesu. Žiar vo vnútri rúry je obrovský a bezpečnosť zaisťujú dvierka, ktoré sa na dobu trvania sálajúcej horúčavy zamknú.

pyrolytické čistenie rúry
katalýza

Čo je katalýza?

Tiež katalýza je chemický proces, v ktorom sa rýchlosť chemickej reakcie zvyšuje alebo umožňuje pomocou látky nazývanej katalyzátor. Katalyzátor funguje tak, že znižuje aktivačnú energiu potrebnú na reakciu bez toho, aby bol pritom sám spotrebovaný. Umožňuje rýchlejší priebeh reakcie za rovnakých podmienok. 

Katalytické panely (obvykle umiestnené na stenách rúry) tak obsahujú špeciálny povrch, ktorý absorbuje tuky a usadeniny. Tieto panely majú katalytické vlastnosti, ktoré pomáhajú rozkladať zvyšky pri nižších teplotách (obvykle okolo 200 ° C). Počas varenia sa zvyšky a tuky zachytené na katalytických paneloch postupne rozkladajú. Rúra vyžaduje pravidelné prevetranie, aby sa katalytické panely udržovali čisté a funkčné.

Čo je hydrolýza?

Existuje aj hydrolytické čistenie, pod ktorým si môžeš predstaviť čistenie parou. Tento spôsob čistenia rúry je najlacnejší, ale vyžaduje tvoje zapojenie.Čo poviete na to?

  • Do rúry vlož plech s vodou alebo čistiacim prostriedkom.
  • Zapni rúru na 90 °C.
  • Nechaj paru s čistiacim prostriedkom odparovať usadeniny v rúre.
  • Až rúra vychladne na prijateľnú teplotu, otri ju vlhkou handričkou.

Tento proces nie je tak efektívny ako v prípade samočistiacej rúry, ale o niečo ušetrí tvoj čas, než prosté drhnutie špinavej rúry.

hydrolýza

Ako to funguje v praxi?

Zvažuješ kúpu samočistiacej rúry, ale stále ti nie je jasné, ako to bude celé fungovať? Naozaj sa nejedná o nič zložité. Samovoľné čistenie je vhodné púšťať 1x za 2-3 mesiace.

  • Vyberieš z rúry plechy, rošty a ďalšie pomôcky na pečenie.
  • Zapneš program na samočistenie rúry.
  • Zatiaľ čo rúra sa čistí, nedotýkaš sa jej.
  • Aby bol proces účinný, je vhodné nesnažiť sa ukončiť program skôr.
  • Nakoniec vyvetraj miestnosť.

Máš rúru zanesenú naozaj príliš a obávaš sa, že bežný program nebude stačiť? Zapni 2 kratšie programy za sebou. Na odolné znečistenie bývajú účinnejšie. 

Pyrolytické čistenie rúry je skvelou voľbou pre každého, kto hľadá efektívny a jednoduchý spôsob, ako udržiavať svoju rúru čistú. Eliminuje potrebu manuálneho čistenia, šetrí čas aj úsilie a zároveň je šetrné k životnému prostrediu.

Najširšia ponuka veľkých spotrebičov, TV a sedačiek na OKAY.sk

V OKAY si môžeš objednať sporák bez obáv. Vďaka programu Garancia 100% spokojnosti môžeš vrátiť nevyhovujúci tovar do 30 dní zadarmo.

Prezrite si ďalšiu ponuku elektra

Chladničky

Práčky

Televízory

Sušičky

Mobilné telefóny

Notebooky

Kávovary

Umývačky riadu

Vstavané spotrebiče

Smart
elektro

Vysávače

Starostlivosť
o telo

Do kuchyne

Mikrovlnné rúry

Audio

Sporáky

Slúchadlá

Príslušenstvo

Článok pre vás pripravil:

Kateřina Musilová

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.