Nakupuj za trvale nižšie ceny ako na internete! Chcem najnižšiu cenu.

OKAY radca: Vyberte jednoduchý smartfón pre seniorov

Výber smartfónu pre seniora môže byť výzvou. Nie každý senior si poradí s technológiou tak ľahko ako mladšia generácia. Preto je dôležité vyberať také telefóny, ktoré sú prispôsobené ich špecifickým potrebám.

Ako vybrať jednoduchý smartfón pre seniora, aké funkcie by mal mať a ktoré modely sú najlepšie? Poradíme ti!

Vybrať nový smartfón
senior.jpg__PID:31bb7ff8-9730-4f3c-ba80-bc55b75b6d0f
hp_1600x400_2d39378c-095e-42dd-bab3-eb1caab2debe_1400x.jpg__PID:10d0a329-d30c-43b3-a106-ac229fb548c5

Kľúčové vlastnosti dotykových telefónov pre seniorov

Starší ľudia často nemajú rovnakú zručnosť pri práci s malými obrazovkami a zložitými aplikáciami ako ľudia mladšej generácie. Okrem toho môžu mať problémy so sluchom alebo zrakom. Preto je dôležité vyberať telefóny, ktoré sú prispôsobené ich potrebám. Výhodné môžu byť v niektorých prípadoch aj telefóny, ktoré ponúkajú funkcie zvyšujúce bezpečnosť, ako je SOS tlačidlo.

Mobil pre dôchodcov? Pri výbere telefónu pre svojho blízkeho zvažuj faktory, ako sú:

  • Jeho zrakové a sluchové schopnosti

    Ak má senior problémy so sluchom, je dôležité, aby telefón mal dostatočne hlasný reproduktor a podporoval načúvací prístroj.
  • Jeho technická zdatnosť

    Výučba staršieho človeka na používanie smartfónu môže byť náročná, ale s trpezlivosťou a pozitívnym prístupom to pôjde jednoduchšie. Je dôležité začať s menej náročnými úlohami, ako je prijímanie hovorov, a postupne pridávať zložitejšie funkcie.
  • Osobné preferencie

    Niektorí seniori ocenia jednoduchý tlačidlový telefón, zatiaľ čo iní môžu preferovať modernejšie dotykové modely.

Na trhu existuje mnoho modelov, ktoré sú prispôsobené špecifickým potrebám seniorov. Tieto telefóny sa obvykle vyznačujú jednoduchým ovládaním, veľkými tlačidlami alebo ikonami a často majú aj špeciálne funkcie, ktoré zaisťujú bezpečnosť.

 Výber správneho telefónu pre seniorov by mal byť zameraný na niekoľko kľúčových funkcií, ktoré uľahčia používanie mobilu.

Týmito funkciami sú:

  • Veľký a prehľadný displej

    Umožňuje ľahkú čitateľnosť a ovládanie. Displej by mal mať aj vysoký kontrast. Vďaka tomu bude všetko dobre viditeľné, čo je dôležité najmä pre seniorov s horším zrakom.
  • Jednoduché užívateľské rozhranie

    Smartfón pre seniorov by mal mať intuitívne a jednoduché ovládanie. Ideálne by mal byť vybavený väčšími ikonami, jednoduchým menu a jasným písmom.
  • Uspôsobená klávesnica

    U tlačidlových telefónov by mala mať klávesnica tlačidla dostatočne veľké, v najlepšom prípade bude navyše aj podsvietená. Tlačidlá by mali mať medzi sebou dostatočné rozostupy.

    Zdatnejším starším ľuďom, ktorí chcú smartfón pre seniorov, nainštaluj klávesnicu zodpovedajúcu ich potrebám.
  • Dlhá výdrž batérie

    Pre seniorov je dôležité, aby sa nemuseli starať o neustále nabíjanie telefónu. Preto by mal mať smartfón pre seniorov dlhú výdrž batérie. Ideálne sú telefóny s výdržou niekoľko dní na jedno nabitie.
  • Odolný dizajn

    Telefóny často ponúkajú robustnú konštrukciu, ktorá odolá nárazom. Na telefón môžeš dokúpiť tiež bezpečnostné puzdrá a kryty, ktoré mobil ešte viac ochránia.
  • SOS tlačidlo

    Zaisťuje rýchly prístup k núdzovým kontaktom, a tým umožňuje ľahké privolanie pomoci v prípade núdze. Jediným stlačením sa vytočí nastavené číslo, ktoré privolá blízkeho človeka. Pri niektorých modeloch je možné nastaviť aj niekoľko čísel do poradia. Ak prvý kontaktovaný hovor neprijme, telefón automaticky vytočí ďalšie nastavené číslo.
  • Kvalita zvuku

    Najlepší dotykový telefón pre seniorov berie do úvahy možné problémy so sluchom, a preto ponúka vysokú kvalitu zvuku a možnosť zosilnenia hovorov.
  • Fotoaparát

    Napriek tomu, že fotoaparát nemusí byť hlavnou prioritou, mnoho z nich ocenia možnosť ľahko zhotovovať fotografie a zdieľať ich s rodinou.
Depositphotos_12640940_XL.jpg__PID:d14f769d-c15a-478b-8a8b-9090fbaf716f

Aké aplikácie môžu seniorom uľahčiť život?

Veľa seniorov ocenia aj aplikácie, ktoré im zlepšia fungovanie. Existujú napr. zdravotné aplikácie, ktoré sledujú zdravotný stav používateľa a ďalej tiež pripomínajú užívanie liekov.

Aplikácie ako WhatsApp alebo Skype poskytujú jednoduché spojenie s rodinou a priateľmi, čo je pre seniorov veľká výhoda.

Aplikácie jednotlivých obchodov, ktoré ponúkajú extra zľavy pri nákupoch a prehľadne zobrazujú prebiehajúce akcie, ocenia tí technicky najpokročilejší starí ľudia.

3 vybrané telefóny pre seniorov

Najpredávanejší mobil pre seniorov? Nechaj si od nás odporučiť vhodný telefón pre svoju babičku, starého otca, alebo iného staršieho príbuzného!

Xiaomi Redmi Note 13

Tento dotykový telefón pre seniorov poteší kvalitnou ochranou proti vode aj ochranným sklom, osemjadrovým procesorom aj rýchlonabíjacím systémom.

Dostatočne veľký displej má detailné rozlíšenie a pestré farby. Starší ľudia ocenia jeho silný a čistý zvuk. Jeho každodenné používanie im navyše uľahčí vysoká výdrž batérie.

image1.jpg__PID:37f18a2e-9cd7-4cda-984c-c8084c87df22

myPhone N23 lite

Jednoduchý dotykový telefón pre seniorov? To je myPhone N23 s kvalitným HD+ rozlíšením a dostatočne veľkým displejom. Mobil je navyše jedinečný aj svojou priateľskou cenou.

Samozrejmosťou je dlhá výdrž batérie a rýchly osemjadrový procesor. Vďaka foťáku zachytíš každý zážitok a môžeš si aj telefonovať s blízkymi cez video.

image3.jpg__PID:8a2e9cd7-dcda-484c-8808-4c87df22c4e5

Oukitel WP12

Pre tých, ktorým hrozia nadmerné pády a s nimi spojené poškodenie telefónu, je skvelý práve Oukitel WP12, ktorý má robustnú konštrukciu a je vyrobený s odolnosťou vojenských štandardov. Okrem pádov z výšky a potopenia do vody vydrží aj extrémne teplotné rozdiely.

Ovládanie je veľmi pohodlné a telefónom je možné urobiť aj kvalitné snímky a natáčať videá vnúčat. K tomuto modelu patrí neodmysliteľne aj výkonná batéria.

image2.jpg__PID:f18a2e9c-d7dc-4a58-8cc8-084c87df22c4

Prezrite si ďalšiu ponuku elektra

Chladničky

Práčky

Televízory

Sušičky

Mobilné telefóny

Notebooky

Kávovary

Umývačky riadu

Vstavané spotrebiče

Smart
elektro

Vysávače

Starostlivosť
o telo

Do kuchyne

Mikrovlnné rúry

Audio

Sporáky

Slúchadlá

Príslušenstvo

Článok pre vás pripravil:

Kateřina Musilová

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.