Nakupuj za trvale nižšie ceny ako na internete! Chcem najnižšiu cenu.

OKAY radca: Ako správne čítať symboly prania na štítkoch oblečenia

Symboly na štítkoch oblečenia poskytujú dôležité informácie, ako sa správne o daný kus starať. Pokiaľ teda oblečenie po niekoľkých praniach vyzerá opotrebovane až zničene, pravdepodobne si nevenoval dostatočnú pozornosť symbolom prania.

Poďme sa spoločne pozrieť na hlavné kategórie symbolov, aby tvoje oblečenie vyzeralo ako nové čo najdlhšiu dobu.

Vybrať novú práčku
Depositphotos_38930781_XL.jpg__PID:dc2ebd26-aea8-4922-af72-6788555bd040

Základná kategória symbolov prania

Každý typ textilu vyžaduje špecifický spôsob starostlivosti. Nesprávna starostlivosť môže viesť k poškodeniu materiálu, strate farby alebo zmenšeniu veľkosti. Symboly prania sú tu preto, aby nás navigovali, ako sa o oblečenie starať, a zároveň predĺžili jeho životnosť.

Na štítkoch ich nájdeš hneď niekoľko druhov, ktoré ti pomôžu určiť, ako oblečenie prať, sušiť, žehliť a čistiť. Nedodržanie týchto pokynov môže viesť k nenapraviteľným škodám. Jednou z najčastejších chýb je práve ignorovanie týchto symbolov alebo ich nesprávna interpretácia. Napríklad pranie na vyššiu teplotu, než je odporúčané, môže spôsobiť zmrštenie odevu. Jemné materiály ako vlna a hodváb vyžadujú špeciálnu starostlivosť a nesprávne pranie ich môže zničiť. Podobne nesprávne sušenie môže viesť k deformácii materiálu.

Tipy na zachovanie kvality oblečenia:

  • Vždy trieď bielizeň podľa farieb a materiálov.
  • Používaj správne množstvo pracieho prostriedku.
  • Nepreťažuj práčku – oblečenie sa lepšie vyperie, keď má dostatok priestoru.

OKAY Tip: Ako je to so symbolmi, ktoré sa nachádzajú naopak na práčke? Aj tie majú svoje špecifiká! Poradíme ti v našom článku Viete, čo znamenajú všetky symboly na práčke?

151.jpg__PID:5f338a33-0bfa-47ee-a8de-44a9ab3dba93

Symboly prania

Tento symbol obvykle vyzerá ako vanička s vodou a vo vnútri číslom alebo pruhmi, ktoré naznačujú, akú teplotu vody použiť a či je vhodné prať dané oblečenie v práčke. Podrobnejšie je tu rozpísané:

1. Vhodná teplota prania

Na symboloch vaničky s vodou môžeš vidieť čísla, ktoré značia maximálnu povolenú teplotu. Napríklad 30 °C je vhodné pre jemné tkaniny, zatiaľ čo bavlna často znesie až 60 °C.

111.png__PID:c5076328-e089-4b90-b116-36da2729014d

2. Pranie v ruke vs. pranie v práčke

Symbol ruky ponorenej do vaničky znamená, že je oblečenie potrebné prať v ruke. Symbol bez ruky znamená, že môžeš použiť práčku, ale je dôležité dodržať uvedenú teplotu. Raz podčiarknutá vanička znamená jemné pranie, dvakrát podčiarknuté najjemnejšie pranie a preškrtnutá značí, že sa bielizeň nesmie prať a budeš sa na ňu musieť opýtať napr. v čistiarni.

222.png__PID:cfc50763-28e0-499b-90f1-1636da272901

3. Použitie bielidla

Trojuholník s „X“ ukazuje, že by si sa mal vyhnúť používaniu bielidla, pretože by mohlo poškodiť farby a tkaniny.

152.jpg__PID:295f338a-330b-4a27-ae68-de44a9ab3dba

Symboly sušenia

Symbol sušenia je často znázornený štvorcom s kruhom vo vnútri, ktorý predstavuje sušenie v sušičke. Niekedy môžeš vidieť aj čiary alebo bodky, ktoré naznačujú špecifický režim sušenia.

Podrobnejšie môže byť rozpísané:

1. Sušenie v sušičke

Symbol štvorca s kruhom vo vnútri značí sušenie v sušičke. Pokiaľ je v symbole jedna bodka, znamená to nízku teplotu. Dve bodky označujú vyššiu teplotu, ktorá je vhodná na odolnejšie tkaniny. Preškrtnuté koliesko vo štvorci značí, že bielizeň do sušičky nepatrí.

333.png__PID:01cfc507-6328-4089-9b90-f11636da2729

2. Prirodzené sušenie

Niektoré odevy by si nikdy nemal dávať do sušičky. Štítky môžu mať symbol štvorca s vodorovnou čiarou, čo znamená, že by mali byť sušené na rovnej ploche.

444.png__PID:4633e198-c656-4b45-bb3b-32750156b432
153.jpg__PID:1e295f33-8a33-4bfa-a7ee-68de44a9ab3d

Symboly žehlenia

Symbol žehličky ukazuje, akú teplotu môžeš použiť pri žehlení. Bodky na žehličke označujú povolenú teplotu: čím viac bodiek, tým vyššia teplota. Pri citlivých materiáloch, ako je hodváb, je lepšie žehliť na nízku teplotu.

Pokiaľ vidíš symbol preškrtnutej žehličky, tento kus odevu by si nemal žehliť vôbec, pretože by to mohlo viesť k poškodeniu.

444.png__PID:4633e198-c656-4b45-bb3b-32750156b432
15.jpg__PID:338a330b-fa27-4e68-9e44-a9ab3dba9312

Symboly chemického čistenia

Kruhový symbol sa vzťahuje na chemické čistenie. Písmená vo vnútri kruhu ako „P“ alebo „F“ značia typy rozpúšťadiel, ktoré môžu byť použité pri čistení. Chemické čistenie je často nutné na jemné alebo špeciálne tkaniny, ktoré by sa pri praní poškodili.

555.png__PID:4d329450-2f65-4158-bce9-afa60ed4ad74

Kruh s preškrtnutím znamená, že tento kus oblečenia by nemal byť chemicky čistený.

OKAY Tip: Pri výbere nového elektrického spotrebiča by si mal myslieť aj na to, koľko ťa bude stáť peňazí jeho prevádzka. Poradíme ti, ako sa vyznať v energetických triedach elektrospotrebičov!

Je lepšia práčka plnená spredu alebo plnená zhora?

Rozhodnutie medzi práčkou plnenou zhora alebo spredu závisí od viacerých faktorov, ako sú tvoje priestorové možnosti, osobné preferencie a potreby prania.

Pokiaľ hľadáš efektivitu, väčšiu kapacitu a šetrnejšie pranie, práčka plnená spredu je lepšia voľba. Pokiaľ však máš obmedzený priestor alebo nechceš pri praní neustále ohýbať chrbát, zhora plnená práčka by mohla byť lepšou voľbou.

Výhody zhora plnenej práčky

  • Jednoduché plnenie: Pri práčkach plnených zhora sa nemusíš ohýbať, čo môže byť výhodné pre staršie osoby alebo pre tých, ktorí majú problémy s chrbtom.
  • Rýchlejšie cykly: Tieto práčky majú často kratšie pracie cykly ako spredu plnené modely.
  • Úspora miesta pri otváraní: Dvere sa otvárajú hore, čo môže byť výhodné v malých priestoroch, kde by dvere spredu plnenej práčky mohli prekážať.

Nevýhody práčky plnenej zhora

  • Vyššia spotreba vody: Zhora plnené práčky obvykle spotrebujú viac vody, pretože musia naplniť celý bubon, aby bielizeň ponorili.
  • Nižšia kapacita: V porovnaní s plnenými práčkami spredu majú často menšiu kapacitu, čo môže byť problém, ak perieš veľké množstvo bielizne.

Výhody práčky plnenej spredu

  • Energetická a vodná úspora: Spredu plnené práčky sú obvykle efektívnejšie z hľadiska spotreby vody a energie, pretože pracujú s menším množstvom vody a lepšie využívajú mechanickú silu bubna.
  • Väčšia kapacita: Majú obvykle väčšiu kapacitu, čo je ideálne pre domácnosti s viacerými členmi.

Nevýhody práčky plnenej spredu

  • Nutnosť ohýbania: Plnenie a vyberanie bielizne vyžaduje ohýbanie, čo môže byť nepohodlné, ak máš obmedzenú pohyblivosť.
  • Dĺžka pracích cyklov: Pracie cykly môžu byť dlhšie ako pri práčkach plnených zhora, aj keď niektoré moderné modely ponúkajú zrýchlené programy.
  • Viac priestoru na otvorenie dvierok: Potrebuješ dostatok miesta pred práčkou na otváranie dvierok.

Môže ťa zaujímať

Prezrite si ďalšiu ponuku elektra

Chladničky

Práčky

Televízory

Sušičky

Mobilné telefóny

Notebooky

Kávovary

Umývačky riadu

Vstavané spotrebiče

Smart
elektro

Vysávače

Starostlivosť
o telo

Do kuchyne

Mikrovlnné rúry

Audio

Sporáky

Slúchadlá

Príslušenstvo

Článok pro vás pripravila:

Kateřina Musilová

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.