OKAY radca: 4 účinné tipy, ako vyčistiť rýchlovarnú kanvicu

Pri používaní rýchlovarnej kanvice sa po mesiacoch používania usadzujú v jej vnútri minerály a vytvárajú vodný kameň. Vodný kameň vo vnútri kanvice sa vytvára ešte rýchlejšie, ak máš v práci alebo v domácnosti tvrdú vodu.

Našťastie existuje niekoľko overených spôsobov, ako vyčistiť rýchlovarnú kanvicu od vodného kameňa.

Vybrať novú rýchlovarnú kanvicu
ako vyčistiť rýchlovarnú kanvicu

Voda obsahuje malé množstvo minerálov ako vápnik a horčík, ktoré sú zodpovedné za tvorbu vodného kameňa. Pri tvrdej vode je množstvo týchto dvoch minerálov vo vode vyššie. Usadzovanie vodného kameňa následne znižuje efektivitu kanvice. Avšak, nielen efektivitu ohrevu vody, ale aj energetickú efektivitu. Takže v konečnom dôsledku zaplatíte za jedno zohriatie vody kvôli vodnému kameňu v nej o nejaký cent naviac. Taktiež existuje riziko, že sa rýchlovarná kanvica kvôli vodnému kameňu pokazí z dôvodu prehriatia sa.
 
Aké sú teda najúčinnejšie spôsoby čistenia rýchlovarnej kanvice?

ako vyčistiť rýchlovarnú kanvicu

Čistenie varnej kanvice octom

Najznámejším spôsobom, ako sa dá vyčistiť rýchlovarná kanvica, je za použitia octu.

Ocot skombinuj s vodou buď v odmerke, alebo priamo vodu aj ocot vlejte do kanvice. Odporúčame použiť odmerku, keďže voda a ocot by mali byť v rovnakom pomere. Následne nechaj roztok v kanvici zovrieť. Po zovretí kanvicu vypni, odpoj a nechaj vychladnúť. Ak je kanvica špinavá aj zvonku, namoč utierku z mikrovlákna do zmesi octu a vody a prejdi ňou vonkajšie strany kanvice.

Pre detailnejšie vyčistenie vnútra kanvice použi kefku a snaž sa dostať do všetkých rohov. Po vyčistení vylej zmes, opláchni kanvicu a vylej z nej vodu. Na záver dvakrát alebo trikrát nechaj v kanvici zovrieť čistú vodu, aby ste odstránili zvyšky zápachu a príchute octu.

Čistenie citrónom alebo kyselinou citrónovou

Ďalším spôsobom, ktorý je vhodnejší, ak niekomu prekáža zápach octu, je použitie kyseliny citrónovej. Kyselinu citrónovú je možné, ako aj ocot, zakúpiť v každom obchode s potravinami.

Pre vyčistenie kanvice kyselinou citrónovou zober 3-4 polievkové lyžice a rozpusti ich v troche vody. Následne nechaj roztok pôsobiť približne hodinu a potom nalej do varnej kanvice 3 dl vody a nechaj zovrieť. Po vychladnutí vodu vylej a niekoľkokrát nechaj novú čistú vodu prevrieť v kanvici.

Môže sa stať, že pri použití kyseliny citrónovej bude tento proces nutné zopakovať hneď niekoľkokrát, aby si vodný kameň odstránil úplne. Prípadne, ak nemáš doma kyselinu citrónovú, ale citróny, tak môžeš použiť aj citrónovú šťavu. Tento postup je rovnaký ako pri použití kyseliny citrónovej.

OKAY TIP:Trápi vás zápach z práčky? Prečítajte si článok Ako efektívne vyčistiť práčku.

Čistenie sódou bikarbónou alebo Coca-Colou

Použitie sódy bikarbóny je taktiež jednou z možností, ako vyčistíť rýchlovarnú kanvicu.

Stačí nasypať do kanvice jednu lyžičku sódy bikarbóny a zmiešať spolu s vodou. Nechaj zmes zovrieť a nechaj ju pôsobiť v kanvici počas noci. Následne stačí kanvicu opláchnuť čistou vodou.

Je taktiež možné použiť aj Coca-Colu, ale tá však nie je tak dobrá v odstraňovaní vodného kameňa. V prípade, že sa rozhodneš pre použitie Coca-Coly, vlej fľašu Coca-Coly do kanvice a nechaj ju cez noc v kanvici. Potom ju prepláchni a opakuj, až kým vodný kameň nezmizne.

ako vyčistiť rýchlovarnú kanvicu

Chemický odstraňovač vodného kameňa

Existujú aj chemické prípravky na vyčistenie kanvice.Tieto prípravky sú trochu drahšie oproti vyššie spomínaným alternatívam, ale o to efektívnejšie a rýchlejšie v odstraňovaní vodného kameňa. Patria k nim tablety, kvapalné alebo práškové odstraňovače vodného kameňa.

Všetky druhy je potrebné nechať rozpustiť vo vode v kanvici a ak sa v nej stále nachádza vodný kameň, tak kanvicu nechať trochu zohriať, ale nenechať v nej roztok vrieť. Po vychladnutí kanvice ju niekoľkokrát opláchni a nechaj v nej zovrieť čistú vodu. Je nutné dodržať najmä oplachovaciu časť a zopakovať ju niekoľkokrát, aby si mal istotu, že všetky chemikálie si dostal z kanvice preč. Pri chemických odstraňovačoch je nutné prečítať si k nim sprievodný list od výrobcu, inak môžu kanvicu poškodiť v prípade ich zlého použitia.

OKAY.sk - špecialista na veľké spotrebiče, televízory a sedačky

Objednaj si u nás novú nerezovú, sklenenú alebo plastovú rýchlovarnú kanvicu.

Tovar si môžeš v pohodlí domova vyskúšať a v prípade nespokojnosti zariadenia do 30 dní zadarmo vrátiť. S OKAY nakupuješ bez rizika vďaka programu Garancia 100% spokojnosti!

Prezrite si ďalšiu ponuku elektra

Chladničky

Práčky

Televízory

Sušičky

Mobilné telefóny

Notebooky

Kávovary

Umývačky riadu

Vstavané spotrebiče

Smart
elektro

Vysávače

Starostlivosť
o telo

Do kuchyne

Mikrovlnné rúry

Audio

Sporáky

Slúchadlá

Príslušenstvo

Článok pre vás pripravil:

Kateřina Musilová

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.