Problémy s práčkami: Najčastejšie závady práčok a ako ich riešiť

Práčka je nedoceniteľným pomocníkom v domácnosti, ale občas ťa môže potrápiť niektorými závadami. Nie je nutné hneď strácať hlavu! Často môžeš problémy s práčkou vyriešiť sám, alebo s minimálnou pomocou odborníka.

Poďme sa pozrieť na najčastejšie závady práčok a čo si s nimi počať.

Vybrať novú práčku
závady práčok
akcia dph
závady práčok

Čo mám robiť, keď…

Z dôvodu potenciálnych problémov pri používaní práčky je vhodné si po jej kúpe starostlivo uschovať návod ku konkrétnemu typu zariadenia. Pri prejave závady by potom prvým krokom malo byť, že skúsiš v príslušných dokumentoch dohľadať riešenie na prejavenú závadu. Pokiaľ nič nezaberie, je nutné kontaktovať autorizovaný servis. S riešením niektorých problémov sa môžeš inšpirovať v našom všeobecnom prehľade možných závad práčok.

Vybrať príslušenstvo k práčkam

1. Práčka nenapúšťa vodu

V takom prípade skontroluj:

  • ak si nedal do práčky viac bielizne, než povoľuje maximálnu hmotnosť,
  • či nie je uzavretý prívod vody u teba doma alebo v celom dome,
  • ak nie je zlomená či upchatá hadica pre prívod vody,
  • či má prívod vody dostatočný tlak (do pristaveného vedierka by malo natiecť 10 litrov vody za minútu, v opačnom prípade budeš musieť zavolať inštalatéra).

Pokiaľ neodhalíš problém sám, potom budeš potrebovať pomoc odborníka. Chyba totiž môže byť v riadiacej jednotke.

závady práčok
závady práčok

2. Práčka nevypúšťa vodu

Pokiaľ ti zostala v práčke voda, najskôr zo všetkého ju vypusť. Predtým je lepšie odpojiť práčku zo zásuvky a nachystať si lavór či inú nádobu na odtekajúcu vodu. Uzáver na vypúšťanie vody nájdeš väčšinou spredu práčky. Akonáhle je voda vypustená, môžeš skontrolovať možnú príčinu závady. Zaujímať by ťa malo najmä:

  • či nie je zanesený filter,
  • ak nie je nečistotami zanesené čerpadlo,
  • a ďalej miera upchatia vypúšťacej trubice.

Práčka neždíme a nevypúšťa vodu? Najpravdepodobnejšia porucha bude práve v ohnutej či upchatej odpadovej hadici.

3. Bubon práčky drhne

V takom prípade si odpovedz na otázky:

  • Dokážem bubnom otočiť za pomoci rúk? Ak nie, možno dovnútra práčky zapadol nejaký predmet a vzpriečil sa. Odstráň ho.
  • Máš modernú práčku a tá ti na displeji hlási poruchu? Pozri sa do manuálu, či dokážeš problém opraviť. Ak ti poruchu nehlási, môže byť problém v elektronike a bude potrebné volať servis.
  • Máš práčku s klasickým motorom, voda sa napúšťa a vypúšťa, ale bubon sa netočí? Môžu byť opotrebované uhlíky motora. K motoru by sa malo dať dostať v zadnej časti práčky. Ak sú uhlíky opotrebované a krátke alebo je z nich čierny motor, budeš musieť zaobstarať nové uhlíky a vymeniť ich.
  • Máš práčku s klasickým motorom, bubon sa nehýbe, ale počuješ, že elektromotor sa točí? Môže byť problém s klinovým remeňom motora. Ak je iba uvoľnený, natiahni ho na malú remenicu motora a následne aj na veľkú remenicu bubna. Ak je vyťahaný, popraskaný, zváž jeho výmenu. Ak je roztrhnutý, vymeň ho hneď.

Ako spoznať uvoľnený bubon práčky? Uvoľnený remeň môže spôsobiť, že práčka bude pri žmýkaní pískať. Jeho stav môžeš vždy overiť aj priamo nahliadnutím na motor cez zadnú časť práčky.

závady práčok

4. Práčka tečie zospodu

V takom prípade:

  • Vypni práčku a odpoj ju od elektriny.
  • Potom skontroluj, či nie je upchatá odtoková hadica.
  • Pozri sa tiež, či nie je poškodená alebo zanesená prívodná hadica.
  • Skontroluj zanesenie filtra napr. vodným kameňom.
  • Over, či nie je tesnenie dverí práčky opotrebované.

5. Aviváž zostáva v zásobníku práčky

Všimol si si, že ti prací prášok zostáva v zásobníku? Prepláchni zásobník, aby nebol upchatý a zanesený. Ak ide zásobník vybrať, môžeš ho nechať odmočiť v lavóre s vodou. Pri vyberateľnom zásobníku je vhodné vyčistiť malou kefkou aj priestor, kam sa zásobník ukladá.

Tomuto problému môžeš predísť, keď budeš používať iba odporúčané množstvo pracieho prostriedku. Príliš veľké množstvo aviváže môže spôsobiť, že sa zásobník nevyprázdni úplne. Vhodné je tiež zásobník 1x mesačne preventívne čistiť.

závady práčok

6. Práčka neždíme

Pokiaľ sa ti častejšie stáva, že bielizeň vyťahuješ z práčky nasiaknutej vodou bez toho, aby v práčke inak voda zostala, potom môže byť príčinou prania príliš veľkého množstva bielizne naraz. Preťažená práčka nefunguje optimálne.

Ďalšou príčinou môže byť upchatá vypúšťacia hadica. V neposlednom rade môže ísť o závadu na motore, ktorá už bude vyžadovať privolanie odborníka.

závady práčok

7. Práčka neohrieva vodu

Vytiahol si bielizeň, na ktorej sú zreteľné nevyprané škvrny? Potom je možné, že práčka zle ohrieva vodu. Problémom môže byť:

  • veľké množstvo pracieho prášku,
  • vykurovacie teleso je pokazené (na opravu bude potrebný odborník),
  • vykurovacie teleso pokrýva vodný kameň (naplň zásobník prostriedkom na odbúranie vodného kameňa a zapni práčku pri teplote aspoň 60 °C),
  • termostat (opäť vyžaduje zásah odborníka).

8. Práčka vyhadzuje poistky

Najčastejším dôvodom vyhadzovania poistiek býva príliš slabý istič. V takom prípade ho buď budeš musieť vymeniť za silnejší, alebo napojiť ostatné elektrospotrebiče na iné okruhy. Závada však môže byť tiež v kábli práčky. Pokiaľ vidíš na prvý pohľad viditeľné poškodenie kábla, budeš ho musieť vymeniť. Ak závada vidieť nie je, môže byť problém aj v zásuvke. K tomu už budeš musieť pozvať elektrikára.

Ako reštartovať práčku

Pokiaľ ti počas používania práčky vyskočila nejaká chyba alebo napr. nejdú otvoriť dvierka práčky, jedným z prvých pokusov opravy, ktorý často problém vyrieši, by malo byť vypnutie a opätovné zapnutie práčky.

  • Stlač tlačidlo pre vypnutie a ukonči tak aktuálny program práčky.
  • Vytiahni práčku zo zásuvky.
  • Nechaj práčku pár minút vypnutú.
  • Pripoj práčku späť do zásuvky a skontroluj aktuálny stav.
  • Ak práčka funguje, zapni vhodný program.
  • Pokiaľ práčka nefunguje, pozri sa do jej manuálu či sa inšpiruj v našom predchádzajúcom zozname možných závad práčok.
závady práčok

Ako sa vhodne starať o práčku

Spôsob, akým práčku používaš a udržuješ, má vplyv na jej optimálne fungovanie aj životnosť. Preventívna starostlivosť o práčku navyše môže ušetriť financie, pretože dokáže predísť nákladnejším závadám. Pravidelná kontrola práčky potom znižuje riziko rôznych havárií. Vďaka čistej práčke bude vypraná bielizeň bez nepríjemného zápachu. Pravidelné čistenie taktiež pomáha zabrániť šíreniu plesní a baktérií.

OKAY Tip: Viac o tom, ako sa starať o práčku, ako ju odvápniť aj aké na ňu používať čistiace prostriedky, si môžeš prečítať v našom článku Ako vyčistiť práčku.

Tipy na údržbu a prevenciu práčky:

  • Pravidelne práčku čisti. Nezabudni pravidelne čistiť vnútro práčky, vrátane bubna a tesnenia dverí, aby sa zabránilo hromadeniu špiny a plesne.
  • Dodržuj odporúčané množstvo pracieho prášku. Prílišné množstvo pracieho prostriedku môže spôsobiť upchávanie a poškodenie práčky.
  • Pravidelne kontrolujte hadice a filtre. Pravidelne sa uisťuj, že hadica prívodu vody a odvodňovacia hadica nie sú zahnuté alebo upchaté. Čisti aj filtre, aby sa zabránilo problémom s odvodnením.
  • Práčka by mala stáť na rovnom povrchu. Uisti sa, že je práčka správne vyvážená na rovnom povrchu, aby nedochádzalo k nadmerným vibráciám a opotrebovaniu.
  • Používaj vhodný prací program. Vyber správny program a teplotu pre každý typ bielizne, aby si maximalizovali výkon a minimalizovali opotrebenie.
  • Bojuj s vodným kameňom. Ak žiješ v oblasti so tvrdou vodou, zváž použitie prostriedkov na ochranu práčky proti usadeninám a vápnu.

Oplatí sa ti kúpa sušičky? S týmto pomocníkom nemusíš v zime riešiť, kam zavesiť bielizeň, aby si v miestnosti nezarobil na pleseň, a tiež celoročne ti ušetrí veľa času. Bielizeň nemusíš zložito vešať a zo sušičky ti vyjde mäkká a nadýchaná. Väčšinou nie je potrebné ju ďalej žehliť. Rovnako ako u práčky, aj u sušičky môžeš voliť z rôznych programov, ktoré sa šetrne starajú aj o to jemnejšie prádlo.

Vďaka programu Garancia 100% spokojnosti sa o svoje peniaze nemusíš báť. Nevyhovujúci tovar môžeš do 30 dnízadarmo vrátiť.

Prezrite si ďalšiu ponuku elektra

Chladničky

Práčky

Televízory

Sušičky

Mobilné telefóny

Notebooky

Kávovary

Umývačky riadu

Vstavané spotrebiče

Smart
elektro

Vysávače

Starostlivosť
o telo

Do kuchyne

Mikrovlnné rúry

Audio

Sporáky

Slúchadlá

Príslušenstvo

Článok pre vás pripravil:

Kateřina Musilová

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.